Porady
Właściwe ułożenie produktów w lodówce, zwracanie uwagi na daty ważności czy używanie odpowiednich pojemników to tylko część zasad dotyczących właściwego przechowywania jedzenia. Biorąc to pod uwagę poprosiliśmy Annę Jelonek, o stworzenie krótkiego zestawienia zasad właściwego przechowywania żywności.
Przechowywanie produktów w lodówce
Półka górna (temp. ok. 8 stopni C)
W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. To dlatego, że „dobre” bakterie typu kwaszącego rozwijają się w wyższej temperaturze.
Półka środkowa (temp. ok. 4-7 stopni C)
Umieszczaj tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędlinę. Możesz je przetrzymać kilka dni, kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Przechowuj tu też domowe potrawy, np. garnek z zupą, ale koniecznie szczelnie przykryty.
Dolne szuflady (temp. ok. 7-10stopni C)
Panuje tu wyższa wilgotność. To idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty nie było szczelne. Kiedy brakuje dostępu powietrza, azotany (których może byd sporo w sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny.
Boczne półki (temp. ok. 10stopni C)
Nadają się do trzymania oleju roślinnego. Tu też ustawiaj słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywad 2-3 tygodnie Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów. Pamiętaj! Gotową żywność możesz przetrzymad nie dłużej niż dwa, trzy dni.
Co możemy przechowywać poza lodówką?
Najbezpieczniej przechowywać produkty spożywcze suche, czyli kasze/ makarony/płatki/zapkowane produkty typu orzechy/suszone owoce/pestki słonecznika/dyni i inne
-produkty w puszcze, ale przed odtwarciem
-pieczywo
-mleko nie otwarte
W czym najlepiej przechowywać żywność?
Żywność po przyrządzeniu powinna być przechowywana w lodówce lub zamrożona w ciągu dwóch godzin. Najbezpieczniejsze są pojemniki szklane - są chemicznie obojętne, co gwarantuje brak negatywnego wpływu na smak i właściwości jego zawartości; oznacza to, że składniki szkła nie przenikają do znajdującego się w środku produktu i dzięki temu są one w pełni bezpieczne.Na plastikowych pojemnikach najważniejsze są oznaczenia cyfrowe od 1-7; cyfry te oznaczają substancję, z której pojemnik powstał: bezpieczne są te oznaczone 1 (PET - politereftalan etylenu), 2 (HDPE - polietylen o dużej gęstości), 4 (LDPE - polietylen o małej gęstości), 5 (PP - polipropylen).