Przechowywanie żywności – jak zadbać o swoje jedzenie?

2017-04-15 | 12:00

Porady

Właściwe ułożenie produktów w lodówce, zwracanie uwagi na daty ważności czy używanie odpowiednich pojemników to tylko część zasad dotyczących właściwego przechowywania jedzenia. Biorąc to pod uwagę poprosiliśmy Annę Jelonek,  o stworzenie krótkiego zestawienia zasad właściwego przechowywania żywności.

Przechowywanie produktów w lodówce

Półka górna (temp. ok. 8 stopni C)

W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. To dlatego, że „dobre” bakterie typu kwaszącego rozwijają się w wyższej temperaturze.

Półka środkowa (temp. ok. 4-7 stopni C)

Umieszczaj tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędlinę. Możesz je przetrzymać kilka dni, kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Przechowuj tu też domowe potrawy, np. garnek z zupą, ale koniecznie szczelnie przykryty.
 

Dolne szuflady (temp. ok. 7-10stopni C)

Panuje tu wyższa wilgotność. To idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty nie było szczelne. Kiedy brakuje dostępu powietrza, azotany (których może byd sporo w sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny.

Boczne półki (temp. ok. 10stopni C)

Nadają się do trzymania oleju roślinnego. Tu też ustawiaj słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywad 2-3 tygodnie Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów. Pamiętaj! Gotową żywność możesz przetrzymad nie dłużej niż dwa, trzy dni.

Co możemy przechowywać poza lodówką?

Najbezpieczniej przechowywać produkty spożywcze suche, czyli kasze/ makarony/płatki/zapkowane produkty typu orzechy/suszone owoce/pestki słonecznika/dyni i inne
-produkty w puszcze, ale przed odtwarciem
-pieczywo
-mleko nie otwarte

 W czym najlepiej przechowywać żywność?

Żywność po przyrządzeniu powinna być przechowywana w lodówce lub zamrożona w ciągu dwóch godzin. Najbezpieczniejsze są pojemniki  szklane - są chemicznie obojętne, co gwarantuje brak negatywnego wpływu na smak i właściwości jego zawartości; oznacza to, że składniki szkła nie przenikają do znajdującego się w środku produktu i dzięki temu są one w pełni bezpieczne.Na plastikowych pojemnikach najważniejsze są oznaczenia cyfrowe od 1-7; cyfry te oznaczają substancję, z której pojemnik powstał: bezpieczne są te oznaczone 1 (PET - politereftalan etylenu), 2 (HDPE - polietylen o dużej gęstości), 4 (LDPE - polietylen o małej gęstości), 5 (PP - polipropylen).

 

Tagi:
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay.com Źródło: Public Dialog

Przechowywanie żywności – jak zadbać o swoje jedzenie?

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.