Popularnym materiałem, w którym przechowywane są kanapki czy wędliny, jest folia aluminiowa. W ostatnich latach pojawiają się jednak wątpliwości dotyczące jej wpływu na zdrowie. Folia nie powinna mieć kontaktu zwłaszcza z potrawami kwaśnymi i mocno doprawionymi. Pojawiają się również opinie, że tworzywo to może mieć wpływ między innymi na rozwój choroby Alzheimera. Wędliny często zawijamy również w folię spożywczą. Należy pamiętać, że odcinamy ten sposób dopływ powietrza do produktu, przez co psuje się on szybciej. Kanapki i wędliny lepiej zawijać w papier, np. pergamin. Jest on neutralny dla zdrowia i dobrze przepuszcza powietrze.
Szkło – bezpieczne dla zdrowia i zachowuje właściwości jedzenia
Najbardziej tradycyjnym materiałem do przechowywania żywności są pojemniki szklane. Materiał ten jest najbezpieczniejszy dla zdrowia oraz najlepiej zachowuje właściwości produktów. Szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, dzięki czemu nie wpływa na smak, zapach czy kolor jedzenia. Jest też pozbawione aldehydu octowego i estrów ftalowych, obecnych w części rodzajów plastiku, oraz innych potencjalnie szkodliwych dla dzieci, kobiet w ciąży, seniorów czy alergików substancji. Szkło jest gazoszczelne, co umożliwia odseparowanie produktów reagujących z tlenem. Coraz częściej dostępne na rynku są pojemniki na żywność wykonane z hartowanego szkła, odpornego na stłuczenia i skrajne temperatury. Można je bez trudu kupić zarówno w sklepach z wyposażeniem AGD jak i w popularnych marketach. Sieci, takie jak Stokrotka, E.Leclerc czy Spar, odpowiadając na potrzeby klientów i wzrost ich świadomości klientów w kwestii przechowywania żywności, zorganizowały nawet związane z tym zagadnienia akcje lojalnościowe. Biorąc udział w tych akcjach, można skompletować zestaw pojemników, które przez lata będą bardzo przydatne w każdym gospodarstwie domowym.