Dzięki właściwemu przechowywaniu żywności zaoszczędzamy nie tylko miejsce w naszej lodówce, ale także pieniądze. Pozwala ono dłużej zachować dobre właściwości produktów oraz ograniczyć marnowanie jedzenia. W samej Unii Europejskiej wyrzucamy aż 88 mln ton pożywienia rocznie
Jak wynika z badań, przeprowadzanych na zlecenie Komisji Europejskiej w krajach członkowskich UE, w przeliczeniu na jednego mieszkańca marnujemy aż 173 kg jedzenia w ciągu roku. Głównym źródłem tego problemu są gospodarstwa domowe (53%) i to w ich obrębie zwykły konsument może rozpocząć zredukowanie tego niepokojącego zjawiska. Jest co najmniej kilka sposobów, dzięki którym w łatwy sposób można ograniczyć marnowanie żywności. Przede wszystkim należy dbać o kontrolowanie ilości produktów, które kupujemy. Równie ważne jest właściwe ich przechowywanie.
Jak zadbać o żywność w lodówce?
Myśląc o konkretnych rozwiązaniach, warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj pojemników, w których trzymane są poszczególne produkty oraz czas i temperaturę przechowywania. Tę ostatnią najlepiej skontrolujemy właściwie układając żywność w lodówkach. Nie można również zapominać o zachowaniu czystości w lodówce. Niepożądane bakterie mają wpływ na szybsze psucie się jedzenia, a tym samym na nasze zdrowie. Głównym zagrożeniem jest tu Listeria monocytogenes wywołująca zatrucie, gorączkę, a nawet zapalenie opon mózgowych. Lodówkę należy myć co najmniej dwa razy w miesiącu. Używamy do tego ciepłej wody z detergentem i wycieramy ją potem do sucha.