Terminy ważności – co się kryje za poszczególnymi określeniami?
Odpowiedni czas przechowywania określają najczęściej terminy przydatności produktów do spożycia. Chociaż polscy konsumenci mają tego świadomość, aż 38% z nich jako przyczynę marnowania żywności podaje przegapienie terminu. Warto pamiętać, że wśród oznaczeń na opakowaniach pojawiają się istotne różnice. Przez określenie „należy spożyć do…” należy rozumieć, że po wyznaczonym terminie produkt pod żadnym pozorem nie daje się już do jedzenia. Są to między innymi mięso czy mleko. Innym rodzajem oznaczenia jest „najlepiej spożyć przed…”. W tym wypadku producent nie gwarantuje, że po upływie terminu produkt zachowa wszystkie swoje właściwości, ale często wciąż nadaje się on do spożycia.
W czym najlepiej przechowywać żywność?
Pakując produkty do pojemników czy opakowań, należy pamiętać, że nie każdy materiał pozostaje bez wpływu na zdrowie i jakość żywności. Podkreśla to dietetyczka Anna Jelonek: „Warto zadbać o to, aby poprawnie pakować żywność do spożycia. To, w co pakujemy i jak przechowujemy ma ogromny wpływ na jakość produktów spożywczych oraz zawartość witamin i składników mineralnych oraz hamowanie rozwoju bakterii. Zanim zrobimy zakupy spożywcze zastanówmy się, czy mamy odpowiednie pojemniki do pakowania żywności. Czy te popularne faktycznie są odpowiednie?" Do najpopularniejszych rodzajów tworzyw należą szkło, plastik, folia aluminiowa, folia spożywcza oraz papier. W przypadku plastiku w wyborze odpowiedniego pojemnika do przechowywania pomagają oznaczenia umieszczone na jego spodzie, czyli cyfry od 1 do 7 wpisane w charakterystyczne trójkąt. Najbezpieczniejsze dla zdrowia są opakowania oznaczone symbolami 2-HDPE (można wykorzystywać je wielokrotnie) oraz 5-PP wykonane z polipropylenu. Przeznaczone do ponownego użytku są również opakowania oznaczone cyfrą 4-LDPE, jednak uważane są one za mniej bezpieczne. Bardzo popularne opakowania z symbolem 1-PTE najczęściej wykorzystuje się je do produkcji butelek do napojów. Nie nadają się one jednak do ponownego użycia i źle reagują na promienie słoneczne. Opakowania oznaczone cyframi 3, 6 oraz 7 uważa się za toksyczne.