Przechowywanie żywności – jak zadbać o swoje jedzenie?

2017-04-15 | 12:00

Terminy ważności – co się kryje za poszczególnymi określeniami?

Odpowiedni czas przechowywania określają najczęściej terminy przydatności produktów do spożycia. Chociaż polscy konsumenci mają tego świadomość, aż 38% z nich jako przyczynę marnowania żywności podaje przegapienie terminu. Warto pamiętać, że wśród oznaczeń na opakowaniach pojawiają się istotne różnice. Przez określenie „należy spożyć do…” należy rozumieć, że po wyznaczonym terminie produkt pod żadnym pozorem nie daje się już do jedzenia. Są to między innymi mięso czy mleko. Innym rodzajem oznaczenia jest „najlepiej spożyć przed…”. W tym wypadku producent nie gwarantuje, że po upływie terminu produkt zachowa wszystkie swoje właściwości, ale często wciąż nadaje się on do spożycia.

W czym najlepiej przechowywać żywność?

Pakując produkty do pojemników czy opakowań, należy pamiętać, że nie każdy materiał pozostaje bez wpływu na zdrowie i jakość żywności. Podkreśla to dietetyczka Anna Jelonek: „Warto zadbać o to, aby poprawnie pakować żywność do spożycia. To, w co pakujemy i jak przechowujemy ma ogromny wpływ na jakość produktów spożywczych oraz zawartość witamin i składników mineralnych oraz hamowanie rozwoju bakterii. Zanim zrobimy zakupy spożywcze zastanówmy się, czy mamy odpowiednie pojemniki do pakowania żywności. Czy te popularne faktycznie są odpowiednie?" Do najpopularniejszych rodzajów tworzyw należą szkło, plastik, folia aluminiowa, folia spożywcza oraz papier. W przypadku plastiku w wyborze odpowiedniego pojemnika do przechowywania pomagają oznaczenia umieszczone na jego spodzie, czyli  cyfry od 1 do 7 wpisane w charakterystyczne trójkąt. Najbezpieczniejsze dla zdrowia są opakowania oznaczone symbolami 2-HDPE (można wykorzystywać je wielokrotnie) oraz 5-PP wykonane z polipropylenu. Przeznaczone do ponownego użytku są również opakowania oznaczone cyfrą 4-LDPE, jednak uważane są one za mniej bezpieczne. Bardzo popularne opakowania z symbolem 1-PTE najczęściej wykorzystuje się je do produkcji butelek do napojów. Nie nadają się one jednak do ponownego użycia i źle reagują na promienie słoneczne. Opakowania oznaczone cyframi 3, 6 oraz 7 uważa się za toksyczne.

Tagi:
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay.com Źródło: Public Dialog

Przechowywanie żywności – jak zadbać o swoje jedzenie?

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.