Już 20 sierpnia w Pasażu Grunwaldzkim odbędzie się prezentacja dolnośląskich produktów i tradycyjnych potraw połączona z degustacją. Tego dnia centrum zamieni się w miejsce rywalizacji uczestników finału XVI edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jakie atrakcje czekają na odwiedzających?
Uczta dla podniebienia – tak w skrócie można zapowiedzieć konkurs. Wydarzenie będzie okazją nie tylko do degustacji tradycyjnych produktów i potraw, czy zgłębienia ich receptur, ale też do poznania autorów i producentów wszystkich przysmaków.
Do Pasażu Grunwaldzkiego przybędzie bowiem 40 dolnośląskich przedstawicieli małych rodzinnych przedsiębiorstw, lokalnych stowarzyszeń, gospodarstw rolnych, Kół Gospodyń Wiejskich i restauratorów. Każdy z nich zaprezentuje wyborne specjały i dania, które zostaną poddane ocenie komisji.
Podczas wydarzenia poznamy wyniki konkursu w kategoriach: „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” oraz „Najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska”. Z kolei o nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2016” powalczy 11 wyrobów, które otrzymały główną nagrodę w poprzednich edycjach, m.in.: ser górski sudecki, kiełbasa golędzinowska, czy likier karkonoski.
Impreza „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim 20 sierpnia (sobota) na poziomie „0” (przy scenie). Impreza potrwa od godziny 11.00 do 16.00.
Tagi: