Festiwal Dobrego Smaku co roku przyciąga do łódzkich restauracji i kawiarni tysiące osób, które chcą nie tylko spróbować konkursowych dań, ale poznać także nowe lokale, które otwierają się w mieście. Biorące udział w imprezie restauracje i kawiarnie, a w tym roku także bary i puby, muszą przygotować danie, deser z napojem lub koktajl na zadany temat. W tym roku to: „Cztery strony świata, czyli kuchnie różnych narodów”. Goście imprezy próbują tych festiwalowych propozycji i smsami głosują na swoje ulubione potrawy.
Wśród biorących udział w wydarzeniu, są restauracje w Manufakturze. American Bull przygotował danie pt. „Ubity indyk na prerii, czyli burger z indyka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, rukolą i czarnym majonezem. Serwowany z grillowanymi warzywami i opiekanymi młodymi ziemniakami z rozmarynem i boczkiem”. Cztery strony świata reprezentuje tu burger z indyka (USA), mozzarella, suszone pomidory i rukola (Włochy), grillowane warzywa w aromatycznych przyprawach (Turcja) oraz młode ziemniaki (Polska).
Festiwal Dobrego Smaku to także okazja, by odwiedzić nowe miejsca. A jednym z nich jest restauracja Zielona w Manufakturze. Specjalizuje się w daniach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej i nie inaczej będzie w czasie festiwalu. „Powitanie Słońca”, czyli lekkie danie z tofu, pestek słonecznika, natki pietruszki, koperku, cytryny, cukinii, bakłażana, papryki czerwonej, ziemniaków młodych, cebuli czerwonej, czosnku, szpinaku, ekologicznego wina, oliwy z oliwek, świeżych ziół i przypraw. – T
o oczywiście danie spoza karty, ale jeśli zasmakuje gościom festiwalu, to na pewno znajdzie się w stałym menu – przekonuje Bogdan Habrat z Zielonej. –
Festiwal cieszy się dużą popularnością wśród łodzian i mamy nadzieje, że do nas również zajrzy liczne grono smakoszy. Postawiliśmy na oryginalne, nietypowe smaki, ale wiemy, że wiele osób właśnie takich poszukuje. Przygotujemy 300 porcji, ale jesteśmy gotowi zrobić nawet trzy razy tyle, jeśli będzie taka potrzeba – dodaje Bogdan Habrat.
Na Festiwal Dobrego Smaku zapraszają również kawiarnie, które serwują zestawy: deser z napojem. W imprezie bierze udział kawiarnia Awangarda, mieszcząca się w budynku Muzeum Sztuki ms2. Będzie można zjeść tu „Cztery Smaki Jedna Rozkosz”, czyli mus ze słonego karmelu z gorzką czekoladą z chili, a popić zieloną herbatą z syropem z czarnego bzu i tapioką o smaku malin.
Po raz pierwszy w historii imprezy, pojawi się nowa, trzecia kategoria – najlepsze festiwalowe koktajle. Wśród lokali serwujących drinki jest Szpulka. Goście festiwalu wypiją tu drinka o wdzięcznej nazwie „Szpulka Obieży Świat” na bazie ginu z dodatkiem soku grejpfrutowego i syropu z bzu. Akcenty ziołowe ginu uzupełnia słodko – kwaśny smak arbuza w soku z limonki. Zgodnie z hasłem przewodnim tegorocznej edycji FDS, Szpulka przywołuje wspomnienie letnich zachodów słońca, w dalekich, ciepłych krajach, a ziołowymi nutami ginu, nawiązuje do świata orientu.