Dlaczego „Szpulka”? Bo tekstylnie, po łódzku, na okrągło i szybko. W taki sposób charakteryzują bistro właściciele nowego lokalu w centrum handlowym przy ulicy Drewnowskiej 58 w Łodzi. W Szpulce pyszne dania królują przez cały dzień, od samego rana, do późnej nocy.
Dzięki odważnej adaptacji i bardzo dobrze zagospodarowanym 64 m kw. zyskał sporą przestrzeń, w której przewidziano miejsca dla 40 osób. Projekt architektoniczny wykonał Tomasz Rymarek, natomiast częścią wykonawczą związaną z plastyczną adaptacją lokalu oraz z jego wyposażeniem, samodzielnie zajęli się właściciele. Istotnym elementem wystroju Szpulki jest mural namalowany przez Proembriona (Krzysztof Syruć). Jego prace znaleźć można na ulicach Łodzi - jest twórcą dzieł powstałych podczas Festiwalu Galerii Urban Forms. Restauratorzy na stałe chcą współpracować z łódzkimi artystami. W lokalu można podziwiać także prace Blanki Biernat oraz biżuterię AnimalKingdom.
Kuchnia restauracji jest, dosłownie, otwarta i klienci mogą zobaczyć proces przygotowania dań. W Szpulce główną rolę grają sezonowe dania z kuchni polskiej, włoskiej i bałkańskiej. Znajdziemy wśród nich m.in. karczek pieczony w niskiej temperaturze, z sosem chrzanowym i karmelizowanym ogórkiem, ręcznie siekany tatar podawany z ogórkiem, czerwoną cebulą, marnowanymi kurkami i przepiórczym żółtkiem czy sałatkę z gruszką, gorgonzolą i parmezanem z dodatkiem karmelizowanego orzecha włoskiego i miodu truflowego. Menu to pojedyncza karta, która będzie zmieniać się w zależności od pory roku i dostępności lokalnych produktów. Właściciele postanowili wyjść naprzeciw spieszącym się lub pragnącym przekąsić coś o bardzo późnej porze. Oferta została stworzona tak, by świeże dania podawać w szybki sposób.
Ceny dań zaczynają się od 8 zł i nie przekraczają 25 zł. Od niedzieli do czwartku restauracja otwarta jest do godziny 2 w nocy, a w piątki i soboty do 4.
Tagi: