Czy potrafisz wyobrazić sobie świat bez porannej kawy, aromatycznej herbaty, kakaowych słodkości, pożywnych bananów czy odzieży z bawełny? Właśnie te produkty pochodzą przede wszystkim z krajów tzw. Globalnego Południa. Organizacja Fairtrade wspiera godne warunki pracy oraz poszanowanie środowiska naturalnego w tym rejonie. Sieci handlowe takie jak Lidl, starają się promować ideę Sprawiedliwego Handlu i budować świadomość na temat produktów Fairtrade.
W drugą sobotę maja obchodzimy Światowy Dzień Sprawiedliwego Handlu. Jest to doskonała okazja aby przypomnieć ideę Fairtrade. Wiele produktów, które spożywamy każdego dnia oraz z których korzystamy, takich jak kawa, herbata, czekolada, banany, czy też bawełniana odzież są wytwarzane w krajach tzw. Globalnego Południa. Wszystkie te produkty są efektem pracy setek milionów mieszkańców tamtejszych wsi. Mimo że towary, jakich dostarczają na światowy rynek, są bardzo cenne, rolnicy oraz pracownicy plantacji żyją i pracują w bardzo ciężkich warunkach oraz toczą nierówną walkę ze zmianą klimatu, która sprawia, że coraz trudniej uprawiać ziemię i utrzymywać się ze sprzedaży plonów.
Fairtrade działa na rzecz wsparcia lokalnego rolnictwa krajów Globalnego Południa poprzez stabilne ceny skupu plonów, dodatkową premię Fairtrade na projekty rozwojowe i modernizację gospodarstw, poszanowanie praw człowieka oraz promocję rolnictwa przyjaznego środowisku. Sieci handlowe mają ogromny wpływ na udostępnianie klientom produktów Fairtrade oraz tym samym uświadamianie idei Sprawiedliwego Handlu
– mówi Zbigniew Szalbot, Członek Zarządu Fairtrade Polska.
W ofercie sieci Lidl na stałe są dostępne produkty spożywcze certyfikowane Fairtrade, w tym między innymi czekolady i praliny. W ofercie słodyczy marki własnej Lidla – Favorina jak i produktów delikatesowych Deluxe, dostępnych czasowo, głównie przed Świętami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy, również można znaleźć produkty Fairtrade.
Przy tej okazji warto wspomnieć, że firma Lidl rozwinęła także swój własny projekt wsparcia rolnictwa, otwierając ośrodek szkoleniowy „PROCACAO” dla rolników posiadających małe gospodarstwa na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Plantatorzy poznają tam przyjazne środowisku i nowoczesne techniki uprawy kakao, które pomagają w zwiększeniu zbiorów. Dzięki temu rolnicy w przyszłości będą mogli rozwijać swoje gospodarstwa przy jednoczesnym zachowaniu bioróżnorodności środowiska.
Realizując projekt „PROCACAO”, Lidl podkreśla, że rolnictwo i ochrona środowiska powinny iść ze sobą w parze. Podstawą długoterminowej uprawy i zbioru surowców wykorzystywanych do produkcji żywności jest funkcjonujący ekosystem, który należy chronić. Lidl już w 2012 roku opracował strategię zrównoważonego rozwoju, w ramach której koncentruje się na łańcuchu wartości i jego poszczególnych elementach. Ośrodek szkoleniowy „PROCACAO” powstał we współpracy z GIZ (Niemieckie Towarzystwo na Rzecz Współpracy Międzynarodowej) i ANADER (Krajowa Agencja do Spraw Rozwoju Obszarów Wiejskich). Ośrodek ten jest niezależny finansowo, a uczestnicy kursu mogą dzielić się zdobytą wiedzą z pracownikami na własnych plantacjach kakao. Więcej informacji prezentuje film wideo: https://www.youtube.com/watch?v=N4BCZ8-Wj7s&feature=emb_title
Na kanale Youtube Fairtrade Polska dostępna jest animacja, która w przystępny sposób tłumaczy, czym jest Fairtrade: https://www.youtube.com/watch?v=i1_uEKH-ZBc