Zakończyły się mistrzostwa regionalne konkursu Barista of the Year 2014 organizowanego przez CHI Polska, lidera na polskim rynku kawowym i operatora marek COSTA COFFEE, COSTA by coffeeheaven i coffeeheaven. Dziesięciu laureatów eliminacji regionalnych zaprezentowało swoje umiejętności oraz osobowość w emocjonujących konkurencjach. Wkrótce finał krajowy (26-27 czerwca w Warszawie), a następnie finał europejski, który po raz pierwszy odbędzie się w Polsce.
-
To niesamowite, że co roku widzimy tę samą determinację i pasję, z którą nasi bariści zgłaszają się do konkursu. Co roku też poprzeczka jest stawiana coraz wyżej i to nie tylko ze strony jurorów, ale co najbardziej istotne, przez samych baristów. Ich zaangażowanie oraz umiejętności za każdym razem są na coraz wyższym poziomie. – mówi Łukasz Przedworski, lider projektu Barista of the Year 2014. –
Mieliśmy naprawdę trudne zadanie, aby spośród 31 baristów z całej Polski wybrać finałową dziesiątkę, bo wszyscy reprezentowali naprawdę wysoki poziom. Najtrudniejsze zadanie jednak jeszcze przed nami. Wybór najlepszego baristy w finale krajowym. – dodaje Łukasz Przedworski.
Wśród laureatów mistrzostw regionalnych znalazło się po trzech reprezentantów z Warszawy i Trójmiasta, dwóch przedstawicieli Krakowa i po jednym z Wrocławia i Łodzi. O wyborze najlepszej finałowej dziesiątki zadecydowały tak naprawdę detale, ale to w nich zazwyczaj tkwi tajemnica dobrego baristy.
Podczas rozgrywek regionalnych bariści pokazali swoją perfekcję i niezwykłą finezję w 3 konkurencjach: espresso na czas (konkurencja polegała na przygotowaniu w ciągu dwóch minut jak największej ilości espresso), technika (zadaniem było przygotowanie w ciągu ośmiu minut czterech napojów: espresso, cappuccino, cafe latte oraz Flat White lub Corto) oraz
dwuminutowa prezentacja, która polegała na kreatywnym przedstawieniu swojej osoby sędziom z jak najlepszej strony.
Jeszcze nie ostygły emocje po mistrzostwach regionalnych, a za chwilę odbędzie się finał krajowy konkursu. Dziesięciu laureatów mistrzostw regionalnych już 26-27 czerwca zawalczy o tytuł Mistrza Polski. Po raz kolejny bariści będą musieli wykazać się kunsztem podczas finałowych konkurencji i przekonać jury, że przygotowują kawę na światowym poziomie i mogą godnie reprezentować Polskę w finałach europejskich.
Podczas finału krajowego dziesiątkę finalistów czekają następujące zadania: Coffee Master - przygotowanie ośmiu podstawowych napojów kawowych w czasie 16 minut, Espresso Race – przygotowanie jak największej ilości espresso w ciągu dwóch minut, oraz Drink Specjalny – przygotowanie dwóch identycznych drinków kawowych na bazie espresso według własnego pomysłu. Zwycięzca finału krajowego konkursu reprezentował będzie nasz kraj w finale europejskim Barista of the Year 2014, zaplanowanym w Warszawie na sierpień tego roku.
Tagi: