Ponad 1000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjalnych wraz ze swoimi nauczycielami, ekspertami oraz wolontariuszami podjęło wyzwanie, by zmienić swoje nawyki żywieniowe i wspólnie zawalczyć o zdrowe produkty w szkole. Inspiracją i wsparciem był program „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” realizowany przez Carrefour Polska oraz krakowską Fundację Partnerstwo dla Środowiska.
Cel programu jest prosty - zmienić nawyki żywieniowe dzieci i tym samym uchronić je przed szeregiem chorób cywilizacyjnych tj. cukrzyca, otyłość czy zaburzenia kardiologiczne. Carrefour promuje zmiany w szkołach, wprowadzając drugie śniadanie, dobierając odpowiednio asortyment sklepiku szkolnego, przygotowując zbilansowane menu szkolnej stołówki, a także zachęcając uczniów do założenia przyszkolnego ogródka.
Na realizacje powyższych inicjatyw Carrefour przeznaczył ponad 50 000 euro. Powstały sklepiki w miejscach, w których do tej pory były tylko automaty z jedzeniem, w wielu placówkach wprowadzono wspólne drugie śniadanie, a także zbudowano ogródki warzywne. Podczas trzech miesięcy trwania programu szkoły otrzymały również wsparcie merytoryczne pod postacią specjalnie opracowanych materiałów dydaktycznych współwydanych przez Carrefour. Obecnie, dzięki programowi „Zdrowe jedzenie” zmiany dokonują się w ponad 30 szkołach na terenie małopolski. Ponad 1000 uczniów dowiedziało się na czym polega zdrowe jedzenie i jak na co dzień prawidłowo się odżywiać. Dodatkowo w ramach programu setki dzieci mają zapewnione pożywne drugie śniadanie.
Kolejnym etapem programu Carrefour „Zdrowe jedzenie” będą wizyty studyjne uczniów w ekologicznych gospodarstwach.
Tagi: