Pełna niezwykłych smaków i aromatów, korzystnie wpływająca na zdrowie i samopoczucie – to zalety kuchni śródziemnomorskiej i jednocześnie tematu przewodniego trzeciej odsłony Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej. Potrawy w uwielbianym przez Polaków włoskim stylu przygotuje w najbliższy weekend (20-21 czerwca) Pascal Brodnicki, który udowodni – że jak mawiają Włosi – L′appetito vien mangiando – apetyt pochodzi z jedzenia.
Pascal Brodnicki, kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich zawodową przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 16 lat, a doświadczenie zdobywał pracując we francuskich, angielskich oraz polskich restauracjach. I choć to za promocję kuchni francuskiej otrzymał nagrodę francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Le trophée de l esprit alimentaire”, w Galerii Katowickiej zaprezentuje swoje umiejętności w obszarze specjałów kuchni śródziemnomorskiej.
Trzeci weekend czerwcowego Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej rozpocznie się w sobotę (20 czerwca) od pokazu przygotowania potrawy śródziemnomorskiej w wersji fitness. Następnie od godziny 14.00 Pascal Brodnicki prowadzić będzie dwuczęściowe show kulinarne połączone z degustacjami, od godziny 17.00 w pełni dostępny będzie dla fanów chcących porozmawiać, zrobić sobie zdjęcie lub zdobyć autograf.
Śródziemnomorska odsłona festiwalu kontynuowana będzie w niedzielę, 21 czerwca br. Dla odwiedzających Galerię Katowicką przygotowano m.in.: show kulinarne blogerki Silesia Smakuje, pokazy tworzenia tradycyjnej włoskiej pizzy w wykonaniu rodowitego Włocha oraz innych dań śródziemnomorskich. Wszystko to również połączone będzie z degustacjami.
Kuchnia basenu Morza Śródziemnego, dzięki wykorzystaniu dużej ilości warzyw, owoców oraz ryb korzystnie wpływa na zdrowie, a zwłaszcza układ krwionośny i serce, hamując rozwój miażdżycy i chroniąc przed nowotworami. Wzmacnia system odpornościowy i pozwala zachować kondycję fizyczną i dobre samopoczucie.
– Atuty zdrowotne, walory smakowe i niezwykłe aromaty powodują, że jest jedną z najpopularniejszych na całym świecie. Serdecznie zapraszamy zwolenników i pasjonatów gotowania we włoskim stylu do udziału w naszym Festiwalu Kulinarnym – mówi Dawid Prymas dyrektor ds. marketingu i PR Galerii Katowickiej.
Pokazy i warsztaty odbywać się będą w najbliższą sobotę i niedzielę na poziomie 0 (między sklepami Peek&Cloppenburg oraz RTV Euro AGD).
Menu – Weekend Śródziemnomorski z Pascalem Brodnickim – Festiwal Kulinarny Galerii Katowickiej
Sobota 20.06.2015r.
godz. 12:00-13:30: Endorfina Fitness Lunch: jak stworzyć potrawę śródziemnomorską w wersji fitness? Pokaz przygotowania sałatki śródziemnomorskiej fit z krewetkami i degustacja
godz. 14:00-16:00: show kulinarne w wykonaniu Pascala Brodnickiego, cz. I: pokaz i degustacja
godz. 16:00-16:15: przerwa
godz. 16:15-17:00: show kulinarne w wykonaniu Pascala Brodnickiego, cz. II: pokaz i degustacja
godz. 17:00-18:00: spotkanie z Pascalem Brodnickim: zdjęcia i autografy
Niedziela 21.06.2015r.
godz. 12:30-13:30: show kulinarne w wykonaniu blogerki Silesia Smakuje: pokaz i degustacja
godz. 14:00-15:00: przygotowanie pizzy z owocami morza pokaz i degustacja
godz. 15:30-17:00: pokaz przygotowania dań kuchni śródziemnomorskiej i degustacja
godz. 17:30-18:30: pokaz tworzenia tradycyjnej włoskiej pizzy prowadzony przez rodowitego Włocha + degustacja
Tagi: