– Jak mawiał główny bohater kultowego filmu Forrest Gump: „Życie jest niczym pudełko czekoladek. Nigdy nie wiadomo na co się trafi”. Zapewniam, że w podczas weekendu słodkości w Galerii Katowickiej można będzie trafić wyłącznie na wyjątkowe i przepyszne atrakcje. Warto nas odwiedzić – zaprasza Dawid Prymas dyrektor ds. marketingu i PR Galerii Katowickiej.
Zawiera m.in. żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń oraz witaminy. Działa antydepresyjnie, ma pozytywny wpływ na pracę mózgu i układ mięśniowy, poprawia wydolność serca, dzięki flawanolom zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów. Czekolada – będzie jedną z bohaterek weekendu pełnego słodkości w Galerii Katowickiej.
W sobotę, 27 czerwca odbędą się warsztaty dekorowania torcików i wielkie warsztaty lizaków, nie zabraknie także czekoladowej fontanny i quizu z niespodziankami od firmy Wedel. Pokazy produkcji lodów i deserów zaserwuje także Lodomania. W ostatnią niedzielę (28 czerwca) Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej najlepsi bariści Tchibo wprowadzą dorosłych w wyższy wymiar kawy, odbędzie się także show dwojga znamienitych kucharzy Kurta Schellera i Sebastiana Olmy. Wszystko połączone z degustacjami.
Pochodzący ze Szwajcarii Kurt Scheller ma na swoim zawodowym koncie pracę w wielu uznanych restauracjach na całym świecie, od 1991 roku pracuje w naszym kraju, jest laureatem nagrody polskiego Kulinarnego Oskara. Od 2002 roku prowadzi Akademię Kulinarną określaną mianem wyjątkowego miejsca spotkań, w której profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.
Sebastian Olma to pochodzący z Bielska-Białej kucharz młodego pokolenia, któremu nauka gotowania pod okiem Gordona Ramseya pozwoliła sięgnąć po zwycięstwo w II edycji popularnego programu Top Chef. Aktualnie jest szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji.
Mistrzowie gotowania przygotują w Galerii Katowickiej m.in. gruszki w czerwonym winie na kremie z mascarpone oraz krem kataloński z rodzynkami i orzechami. W niedzielę od godziny 16.15 rozmawiać będą z publicznością, będzie także okazja do robienia zdjęć i zdobycia autografów.
Pokazy i warsztaty odbywać się będą na poziomie 0 (między sklepami Peek&Cloppenburg oraz RTV Euro AGD).
Menu – Weekend Słodkości z Kurtem Schellerem i Sebastianem Olmą – Festiwal Kulinarny Galerii Katowickiej
Sobota 27.06.2015 r.
-
godz. 9:30-10:30: Warsztaty czekoladowe dla dzieci - malowanie torcików wedlowskich. Każde dziecko będzie mogło udekorować własny torcik, który zabierze ze sobą.
- godz. 11:00-12:00: Pokaz Lodomanii: podczas pokazów będzie można zobaczyć proces produkcji lodów oraz deserów Festa di Melone z melonem. Degustacja.godz. 12:30-13:30: Quizy i zagadki o czekoladzie i Wedlu – do wygrania upominki firmy Wedel. Czekoladowa fontanna: obok zostaną ustawione przekąski, które będzie można zamoczyć w słodkiej czekoladzie.
- godz. 14:00-18:00: Wielkie warsztaty lizaków: podczas warsztatów pokazana zostanie produkcja lizaków. Chętni goście będą mogli wyprodukować własnego lizaka.
Niedziela 27.06.2015 r.
-
godz. 11:00-12:00: Pokaz Lodomanii: podczas pokazów będzie można zobaczyć proces produkcji lodów oraz deserów Festa di Melone z melonem. Degustacja.
- godz. 12:30-13:30: Quizy i zagadki o czekoladzie i Wedlu – do wygrania upominki firmy Wedel.
- godz. 14:00-16:00: Show kulinarne Kurta Schellera i Sebastiana Olmy – pokaz słodkości przygotowanych przez najlepszych kucharzy w Polsce (m.in. gruszki w czerwonym winie na kremie z mascarpone, krem kataloński z rodzynkami i orzechami). Degustacja.
- godz. 16:00-16:15: Przerwa
- godz. 16:15-17:00: Spotkanie z Kurtem Schellerem i Sebastianem Olmą cz. I: podpisywanie zdjęć i rozdawanie autografów
- godz. 17:00-18:00: Spotkanie z Kurtem Schellerem i Sebastianem Olmą cz. II: rozmowa z gośćmi galerii.
- godz. 18:30-20:00: Pokazy Tchibo: najlepsi bariści i wyższy wymiar kawy. Degustacja.