Majówka to dla wielu osób okazja do tego, by w miłych okolicznościach przyrody i jeszcze milszym towarzystwie najeść się do woli pysznych i zdrowych rzeczy. I tak się składa, że Międzynarodowy Jarmark Produktów Regionalnych jest świetnym miejscem, by załadować swój piknikowy koszyk.
Przez trzy dni, od 8 do 10 maja stoiska dookoła fontanny zamienią się w rynek w małym miasteczku w dzień targowy. Wszystkie zmysły będą narażone na atak tego, co najlepsze. Piętrzące się góry pysznego pieczywa, uwodzący zapach wędzonej wędliny czy gotowe do skosztowania na miejscu sery białe i żółte – trudno będzie nie kupić wszystkiego. Do tego przydałyby się jakieś bardziej egzotyczne smaki, może coś rodem z Węgier, Rumunii czy Włoch? Oliwki, pikle, pasty do pieczywa a może pyszne nalewki? Oby wszystko zmieściło się do koszyka. A potem na rower i w drogę. Na łąki, polany i brzegi rzek.
Tagi: