Co jeść zimą? Według ajurwedy, bazującej na wiedzy mędrców z Indii, powinniśmy postawić na produkty ciepłe, rozgrzewające oraz kwaśne. A gdzie znaleźć ich największy wybór? Podczas kolejnego Jarmarku Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Blue City, będzie można zaopatrzyć się w świetne kiszonki i frykasy z całego świata.
Indie to tylko jeden z kierunków, jaki można obrać podczas festiwalu. Co miesiąc przybywa bowiem nowych wystawców z całego świata. Obecnie prym wiodą na Bułgaria, Węgry, Maroko wraz ze swoimi specjałami z kuchni regionalnej. Oprócz nowinek kulinarnych oraz ulubionych potraw warto też zaopatrzyć się w pokarmy bogate w rozgrzewające potrawy: kurkumę, kumin, kolendrę, tymianek oraz oregano. To ostatnie ma właściwości antyprzeziębieniowe, podobnie zresztą jak czosnek czy cebula. Zimą sprawdzą się też pyszne herbatki i kompoty na bazie lipy i czarnego bzu. Dzięki nim zima upłynie nam w zdrowiu i dobrym humorze.
Jarmark potrwa w Blue City od 23 do 25 stycznia.
Tagi: