Je Się Na Manu – tydzień rudo-brązowy w Manufakturze (Łódź)

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2016-09-16 | 10:00
W Manufakturze trwa Festiwal Kulinarnych Kolorów Je Się Na Manu. Od poniedziałku (19.09) na talerzach gości festiwalowych restauracji pojawią się dania rudo-brązowe, z wykorzystaniem grzybów, ciemnych mięs i… czekolady.
Je Się Na Manu to festiwal kulinarny promujący sezonową kuchnię jesienną. Osiem restauracji biorących udział w wydarzeniu, przez trzy tygodnie serwuje gościom dania nawiązujące do kolorów jesieni. W pierwszym tygodniu (12-18.09) królował kolor czerwony, a wraz z nim dania z pomidorów, papryki, buraków i czerwonej fasoli. Teraz czas na tydzień rudo-brązowy, inspirowany kolorami grzybów, orzechów czy mięs. Niektórzy szefowie kuchni z tej okazji zaserwują też dania z czekoladą. Tak będzie np. w Bawełnie, gdzie od poniedziałku (19.09) na festiwalowiczów czekać będzie ciasto podwójnie czekoladowe. Wcześniej w ofercie specjalnej Je Się Na Manu, goście zjedzą stek z sezonowanej polędwicy wołowej. Kucharze ze Szpulki również postawili na wołowinę i czekoladę. Tu będzie można zjeść  stek z antrykotu podany na fasolce szparagowej z masłem ziołowym, a na deser iście dekadencki fondant czekoladowy z wiśniową konfiturą.
Polka na co dzień stawia na wyrafinowaną elegancję i podobnie jest podczas festiwalu. W tygodniu rudo-brązowym goście zjedzą tu rosół grzybowy z ręcznie robionymi łazankami, a na drugie danie - rydze palone.
W Coś Dobrego też będą skarby lasu – tu zjemy grzybową zupę-krem. Następnie gości czekać będzie uczta pierogowa zaserwowana z sałatą z wędzonym serem. Pierogi, zgodnie z myślą przewodnią festiwalu, również będą jesienne. Pojawi się wersja z burakiem, orzechami i mozarellą, z kaszanką i musztardą kcyńską oraz z kapustą i śliwkami.
W festiwalu udział biorą jeszcze Restauracja Zielona, Ganesh, The Mexican oraz Rajskie Jadło.
W kolejnym tygodniu (26.09-2.10) restauracje festiwalowe zaserwują dania pomarańczowe. Będzie oczywiście królowała dynia, choć pojawiają się także dania z marchwią, łososiem i pomarańczą. Potrawy konkursowe ocenia jury w składzie: Agata Zarębska i Izabella Borowska z portalu JemyWŁodzi oraz Damian Marchlewicz, zwycięzca programu Hell’s Kitchen.
Tagi:
Oceń artykuł:

Czas trwania wydarzenia: od 2016-09-19 do 2016-09-19

Je Się Na Manu – tydzień rudo-brązowy w Manufakturze (Łódź)

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.