Jarmarki Produktów Regionalnych powstały z myślą o osobach, które poszukują smacznej, tradycyjnej, pozbawionej chemii i konserwantów żywności. To z myślą o nich w dniach od 26 marca do 3 kwietnia został zorganizowany Jarmark Wielkanocny.
Oferta skierowana jest do tych, którzy cenią smak i walory zdrowotne produktów oraz chcą spróbować czegoś innego niż produkty oferowane przez zwykłe sklepy spożywcze. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Produkty oferowane na jarmarkach bazują na przepisach przodków, są „swojskie” i smaczne, a ich specyfika wiąże się przede wszystkim z rodzajem stosowanych składników oraz z tradycją ich przyrządzania. Wytwarzanie regionalnych przysmaków daje możliwość zarobku rolnikom i przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich. Wspomaga także działania zmierzające do zachowania dziedzictwa kulturowego wsi.
Warte Państwa uwagi będą na pewno:
- wędliny i kiełbasy z Podlasia,
- pieczywo kurpiowskie z Łysych,
- oscypki z Bacówki na Wojciżnie,
- sery korycińskie z Podlasia,
- pajdy ze smalcem i ogórkiem,
- miody naturalne,
- ryby wędzone,
- makowce, kwasy chlebowe
- Oliwki i suszone owoce
- Sery dojrzewające.
Tagi: