Centrum Janki zaprasza wszystkich smakoszy tradycyjnej żywności w dniach 26 marca - 3 kwietnia na Jarmark Wielkanocny. Warte Państwa uwagi będą na pewno: wędliny i kiełbasy z Podlasia, pieczywo kurpiowskie z Łysych, oscypki z Bacówki na Wojciżnie oraz sery korycińskie z Podlasia.
Ponadto będzie można zakupić i spróbować: pajdy ze smalcem, pieczywo i ogórki z Sierpca, ciasta domowego, miodów naturalnych, ryb wędzonych, konfitur domowych.
Jarmarki Produktów Regionalnych powstały z myślą o osobach, które poszukują smacznej, tradycyjnej, pozbawionej chemii i konserwantów żywności. Oferta skierowana jest do tych, którzy cenią smak i walory zdrowotne produktów oraz chcą spróbować czegoś innego niż produkty oferowane przez zwykłe sklepy spożywcze. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Produkty oferowane na jarmarkach bazują na przepisach przodków, są „swojskie” i smaczne, a ich specyfika wiąże się przede wszystkim z rodzajem stosowanych składników oraz z tradycją ich przyrządzania. Wytwarzanie regionalnych przysmaków daje możliwość zarobku rolnikom i przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich. Wspomaga także działania zmierzające do zachowania dziedzictwa kulturowego wsi.
Tagi: