Rogale marcińskie oraz rarytas w postaci wina świętomarcińskiego to wyjątkowe produkty, którymi będą mogli rozkoszować się Klienci Galerii Malta w dniach 7-9 listopada w ramach kolejnego Weekendu Eko.
Poza tym będzie można skosztować m.in. szlacheckich wędlin, podpuszczkowych serów z doliny Rutki oraz wielkopolskich miodów. Na koneserów wyjątkowych smaków czeka prawdziwa uczta dla podniebienia. Smacznym degustacjom będą towarzyszyć prezentacje wystawców i ich produktów.
Jaka jest historia pierwszych serów korycińskich i jaki udział w ich powstawaniu mógł mieć pewien szwajcarski żołnierz? Jak smakuje tradycyjne świętomarcińskie wino, które – według prezesa Slow Food Polska, Jacka Szklarka – „zadebiutowało w zeszłym roku, odnosząc ogromny sukces”? Czy jesiotr smakuje inaczej niż trewal? W czym tkwi tajemnica oscypka oraz redykołki? Na te oraz inne pytania odpowiedzi udzielać będą producenci obecni podczas najbliższego Weekendu Eko, przybliżając sposób powstawania swoich produktów oraz ich pochodzenie. Każdego dnia wraz z Wojtkiem Lewandowskim – twórcą Impresariatu Kulinarnego, organizatorem tematycznych wydarzeń w tym m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku oraz autorem popularnego bloga „Kulinarny”, promującego ambitną kuchnię domową – klienci będą poznawać kuchenne tajemnice i niezwykłe opowieści.
Aby tradycji stało się zadość, na stoiskach nie zabraknie rogali marcińskich oraz absolutnie wyjątkowego produktu – czerwonego oraz białego wina świętomarcińskiego, które swoją premierę w Galerii będzie miało 7 listopada na stoisku Alkoholi Regionalnych.
Podczas najbliższego Weekendu Eko pojawią się także wystawcy, u których będzie można zakupić m.in. ekologiczne warzywa, różne rodzaje chleba wypiekanego według tradycyjnych receptur, wiele odmian miodów, olejów i oliwy, najlepsze wyroby serowarskie, wędzone ryby z pewnego źródła, andruty kaliskie, rurki z kremem, wafle gofrowe w kilku rodzajach, produkty probiotyczne i arganowe. Ci, którym doskwierają pierwsze jesienne chłodny będą mogli znaleźć przysmaki prosto z gorącej Grecji, Włoch czy Bałkanów. Na stoiskach dostępne będą także zabawki wykonane z naturalnych materiałów, m.in.: anioły z masy solnej, muszy i zające z polskiego lnu.
„Weekend Eko”, odbywający się regularnie w Galerii Malta to prawdziwe święto dla fanów produktów organicznych oraz wyznawców idei „slow food”. Przede wszystkim jest to przyjemność dla wszystkich tych, którzy cenią sobie dobry smak.
Tagi: