Druga odsłona czerwcowego Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej to weekend kuchni orientalnej. Sekrety egzotycznych smaków odkrywać będzie Paweł Albrzykowski – jeden z najwybitniejszych polskich znawców kuchni azjatyckiej, którą zajmuje się zawodowo od ponad 20 lat. Jest autorem książek poświęconych kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej oraz potrawom z tofu. Od wielu lat prowadzi profesjonalne szkolenia dla kucharzy restauracji orientalnych i warsztaty kulinarne dla amatorów.
–
Mistrz, który spotka się z fanami kuchni orientalnej w Galerii Katowickiej, ma opinię jedynego polskiego kucharza, który uczy Chińczyków gotować po kantońsku, Koreańczyków kisić kimchi i potrafi godzinami dyskutować z japońskimi szefami o możliwościach zastosowania norweskiego łososia grav-lax w sushi nigiri – mówi Dawid Prymas dyrektor ds. marketingu i PR Galerii Katowickiej. –
Nie mogło zabraknąć takiej postaci na naszym Festiwalu Kulinarnym – dodaje.
W sobotę i niedzielę 13-14 czerwca br. w Galerii Katowickiej pokazy i degustacje przeprowadzą także mistrzowie japońskiej restauracji Sushi Do.
–
Na Sushi Show szykujemy kilkanaście kilogramów łososia norweskiego i tuńczyka żółtopłetwego, owoce morza, kraby, krewetki, ośmiornice oraz japońskie warzywa marynowane. Pokażemy także jak przygotować japoński omlet tamago – mówi Rafał Róg, właściciel mieszczącej się w Galerii Katowickiej restauracji Sushi Do.
Wszystkie kulinarne atrakcje w Galerii Katowickiej odbywać się będą na poziomie 0, przed sklepem RTV Euro AGD. W ramach Festiwalu Kulinarnego obowiązują także specjalne promocje i rabaty w wybranych restauracjach i sklepach Galerii Katowickiej.
Weekend z kuchnią orientalną i spotkanie z Pawłem Albrzykowskim to druga, po wizycie specjalizującej się w tradycyjnej kuchni polskiej Magdy Gessler, z atrakcji w ramach Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej.
W weekend 20-21 czerwca br., w śródziemnomorską podróż kulinarną zabierze Pascal Brodnicki, kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich. Na deser, w ostatniej odsłonie Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej, 27-28 czerwca, cukiernicze tajemnice zdradzi Kurt Scheller, kucharz, właściciel sygnowanej własnym nazwiskiem akademii kulinarnej, juror programów telewizyjnych.
Menu – Weekend Orientalny z Pawłem Albrzykowskim – Festiwal Kulinarny Galerii Katowickiej
godz. 12:00-13:30: Sushi Show: pokaz oraz warsztaty profesjonalnego przygotowania Sushi prowadzone przez mistrzów restauracji Sushi Do
godz. 14:00-16:00: popis mentora i trenera kuchni orientalnej Pawła Albrzykowskiego – część I – pokaz kulinarny: zupa tajska, pikantny kurczak przygotowany na sposób Gong Bao + degustacja przygotowanych potraw
godz. 16:00-16:15: przerwa
godz. 16:15-18:00: popis mentora i trenera kuchni orientalnej Pawła Albrzykowskiego – część II – pokaz kulinarny: smażone warzywa buddyjskiego zakonnika, wołowina smażona z tajską bazylią i chili + degustacja przygotowanych potraw
godz. 18:30-20:00: pokazy przygotowania japońskich alkoholi (głównie Sake) w wykonaniu barmanów Prime Club.
godz. 12:00-13:30: Sushi Show: pokaz oraz warsztaty przygotowania Sushi prowadzone przez mistrzów restauracji Sushi Do
godz. 14:00-15:00: Fusion Show w wykonaniu Dagmary – jednej z najpopularniejszych blogerek kulinarnych. Pokaz połączenia kuchni orientalnej z kuchnią europejską
godz. 15:30-17:00: Sushi Show: pokaz oraz warsztaty przygotowania Sushi prowadzone przez mistrzów restauracji Sushi Do
godz. 17:30-19:00: pokazy szkoły kuchni orientalnej połączone z degustacją potraw