Festiwal Je Się Na Manu na finiszu w Manufakturze (Łódź)

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2016-09-30 | 11:00
To już ostatnie chwile by wziąć udział w Je Się Na Manu – Festiwalu Kulinarnych Kolorów. Tylko do niedzieli (2.10) można próbować dań ostatniego tygodnia tematycznego. Na talerzach króluje kolor pomarańczowy.
Je Się Na Manu to festiwal kulinarny promujący sezonową kuchnię jesienną. Osiem restauracji biorących udział w wydarzeniu, od trzech tygodni serwuje gościom dania nawiązujące do kolorów jesieni. Najpierw były dania czerwone, wśród których królowały kremy z pomidorów, pieczona papryka i buraki. Później na stołach gościły rudo-brązowe grzyby, mięsa, a także dania z czekoladą. Od poniedziałku (26.09) goście festiwalu Je Się Na Manu raczą się daniami pomarańczowymi. Zdecydowanie króluje dynia. Zupę z tego najbardziej pomarańczowego warzywami można zjeść w Bawełnie, Polce (w wersji z cynamonem i chilli) oraz w Zielonej (tu w połączeniu z batatami). Ale dynia to warzywo inspirujące na wielu płaszczyznach. Przekonują o tym np. kucharze z The Mexican, którzy to warzywo proponują na… deser. Będą to smażone lody dyniowe podawane z suszonymi plastrami pomarańczy. Pomarańcze pojawią się też w drugim daniu z Bawełny (sałata z filetami z pomarańczy, marynowanym łososiem w cytrusach i dressingiem musztardowo – miodowym). A bataty będą dodatkiem do następnej propozycji w Polce – tam spróbujemy kopytek z tych słodkich ziemniaków, które będą dodatkiem do wołowiny.
Szpulka w tym tygodniu serwuje tagliatelle alio olio oraz bruschettę z serem bałkańskim i pastą urnabes. W festiwalu udział biorą jeszcze Ganesh, Coś Dobrego oraz Rajskie Jadło.
Co poniedziałek jury (w składzie: Agata Zarębska i Izabella Borowska z portalu JemyWŁodzi oraz Damian Marchlewicz, zwycięzca programu Hell’s Kitchen) wybiera najlepsze danie minionego tygodnia – w pierwszej części festiwalu, gdy goście jedli dania czerwone, najlepszym daniem według jurorów była zupa-krem z pieczonych buraków z serem korycińskim z restauracji Polka.
W drugim tygodniu nagrodzono rydze palone z oferty restauracji Polka. Festiwal potrwa do 2.10.

Tagi:
Oceń artykuł:

Czas trwania wydarzenia: od 2016-10-02 do 2016-10-02

Festiwal Je Się Na Manu na finiszu w Manufakturze (Łódź)

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.