Ekologiczne warzywa, naturalne przetwory i chleby wypiekane na zakwasie to tylko niektóre wielkopolskie przysmaki, których będzie można spróbować podczas targów zdrowej żywności „Weekend Eko”, od 18 do 20 marca w Galerii Malta.
„Weekend Eko” to wydarzenie cykliczne, które od najbliższego spotkania zmieni formułę.
Idea wydarzenia będzie polegała na promowaniu zdrowej żywności z ekologicznych upraw oraz zwróceniu uwagi klientów na produkty slow food oraz organiczne. W programie nie zabraknie również spotkań ze specjalistami z zakresu zdrowego odżywiania.
- „Dostępność poszczególnych warzyw uzależniona jest od sezonu, np. pomidor najlepszy jest w sierpniu, a jarmuż po pierwszym przymrozku. Sałata dostępna przez cały rok? Owszem, ale w markecie. Chodzi o to, żeby wszystko było tworzone według tradycyjnych receptur, bez używania chemii” - przekonuje Jan Wieła z Folwarku Wąsowo, który jest partnerem wydarzenia „Weekend Eko”
Na stoiskach ustawionych wokół fontanny na parterze Galerii będzie można kupić m.in. chleby pieczone na zakwasie, nabiał i wędliny przygotowywane według tradycyjnych receptur oraz naturalne przetwory.
Specjalnym gościem „Weekendu Eko” będzie dr Aleksandra Swulińska-Katulska z Pracowni Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
„Weekend Eko” odbędzie się w godz. od 10 do 22 (18 i 19 marca) oraz od godz. 10 do 20 (20 marca).
Folwark Wąsowo, który dostarcza produkty na targi to wielkopolski producent warzyw i przetworów, który w swoim ekologicznym ogrodzie uprawia je w oparciu o naturalne metody, bez używania nawozów sztucznych oraz środków chemicznych. Folwark jest też dystrybutorem produktów FairTrade, ekologicznej oliwy z oliwek, octów balsamicznych, ekologicznych dżemów i ketchupów dosładzanych sokiem z agawy hiszpańskiej firmy Solar Romero.
Galeria Malta serdecznie zaprasza.
Zobacz więcej informacji o Galerii Malta
Tagi: