Częstym powodem tych schorzeń są nadwaga i otyłość, a najmłodsi Polacy są najszybciej tyjącymi dziećmi w Europie. Instytut Żywności i Żywienia opublikował w 2016 roku zatrważające badania, z których wynika, że już co piąty polski gimnazjalista i dziecko w podstawówce ma nadwagę. W latach 70. było takich dzieci mniej niż 10%. Głównym powodem tej sytuacji są zmiany stylu życia, w tym głównie ograniczenie aktywności fizycznej i spożywanie zbyt dużej ilości wysokokalorycznych i przetworzonych produktów. Warzywa, ze względu na swoją niskokaloryczność, są zatem remedium na tego typu problemy.
Jak sprawić, aby dzieci polubiły warzywa
• Wyrabiaj dobre nawyki od początku
Już w pierwszych latach życia dziecka kształtują się podstawy jego nawyków żywieniowych. Wprowadzanie nowych smaków i składników warto rozpocząć właśnie od warzyw, potem dopiero przejść do owoców. Na początek idealna jest marchewka - zdrowa, smaczna i rzadko uczula.
• Daj wybór
W coraz bardziej popularnej i polecanej metodzie karmienia dzieci, BLW, czyli „bobas lubi wybór”, warzywa serwuje się maluchom od samego początku lekko podgotowane lub surowe. Ważne, aby miał on przed sobą ich kilka rodzajów, sam je chwytał i wybierał te, na które ma akurat ochotę.
• Nie poddawaj się!
Słowa klucze przy próbach wprowadzania warzyw do diety dziecka to wytrwałość i konsekwencja. Przy braku akceptacji jakiegoś warzywa, należy podejmować kolejną próbę podania mu go co parę tygodni, nawet 7-8 razy. Może minąć trochę czas zanim dziecko się przyzwyczai do nowego smaku.