Wiosna na talerzu, czyli zachęcamy pociechy do jedzenia warzyw

2017-06-12 | 00:00

Wiosna za oknem, skrzynie w sklepach pełne świeżych warzyw, na ulicach miast coraz więcej restauracji z ciekawym, wegetariańskim menu, a wasze dziecko nie lubi jarzyn. Są sposoby, aby temu zaradzić i przekonać maluchy do jedzenia ich większej ilości, co przełoży się na zdrowe nawyki i ogólną witalność małego organizmu.

Nowalijki, czyli wiosna na talerzu

Nikogo raczej nie trzeba przekonywać, że warzywa są bogatym źródłem witamin, mikroelementów i składników odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka i zachowania zdrowia również u dorosłych. Wiosenne nowalijki są pełne  witamin. Świeże, lokalne warzywa dostępne w markecie lub na rynku to zastrzyk energii i wartościowych składników, którymi warto wzmocnić młody organizm na wiosnę, gdy pogoda jest wyjątkowo kapryśna. Warzywa warto serwować w różnych formach.

Najlepiej podawać je lekko podgotowane, tak aby pozostały chrupkie i delikatnie. Dziecko zwraca uwagę na estetykę dania bardziej niż osoba dorosła. Prędzej da się przekonać do zjedzenia kolorowej sałaty pełnej pomidorków koktajlowych, marchewki pociętej na cienkie paseczki i zielonego groszku niż do mdłych, rozgotowanych jarzyn. Warzywa powinny być świeże i dojrzałe, i najlepiej by było, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych lub bio.

Warzywa należy wybierać w zależności od sezonu. Ich bioprzyswajalność [stopień wchłaniania składników pożywienia z przewodu pokarmowego] jest wtedy najwyższa. Jeśli dzieci mają ochotę na inne warzywa, poza obecnym sezonem, warto się posiłkować  warzywami mrożonymi, które także zawierają witaminy i składniki mineralne ważne w rozwoju dziecka – radzi Anna Jelonek, dietetyczka współpracująca z E. Leclerc. Do najczęściej spożywanych nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, pomidora, ogórka, sałatę, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Ich uprawa może się odbywać zarówno w szklarniach, jak i w gruncie. Warzywa, które pojawiają się z początkiem wiosny, zwykle uprawiane są szklarniowo.

Panuje opinia, że nowalijki zawierają dużo niebezpiecznych substancji, ale właściwie prowadzona uprawa szklarniowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia

– podkreśla dietetyczka.

Co widać w badaniach?

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka, 100% dzieci w Polsce spożywa niewystarczającą ilość warzyw. W diecie dziecka po 1. roku życia powinno pojawić się około 5 porcji warzyw każdego dnia. Zaleca się spożywanie od min. 200 gramów na dobę u najmłodszych dzieci, do 400 gramów warzyw u starszych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoich raportach coraz częściej przypomina, że warzywa i owoce są ważnymi składnikami zdrowej diety. Ich wystarczające dzienne spożycie może pomóc zapobiec poważnym chorobom, takim jak niektóre nowotwory przewodu żołądkowo-jelitowego, choroby serca, cukrzyca, czyli najczęściej występujące obecnie choroby cywilizacyjne.

Tagi:
Oceń artykuł:

Źródło: Public Dialog

Wiosna na talerzu, czyli zachęcamy pociechy do jedzenia warzyw

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.