Co zawierają soki owocowe?
Soki owocowe są cennym źródłem mikro-i makroelementów, w tym witamin, składników mineralnych, oraz innych związków, także antyoksydantów. W zależności od rodzaju soku, wzbogaci on dietę o wybrane składniki mineralne i witaminy – np.: popularny sok jabłkowy jest doskonałym źródłem polifenoli. Szklanka mętnego soku jabłkowego zapewnia od 50 do 100 mg polifenoli. Sok pomarańczowy jest cennym źródłem witaminy C, a także kwasu foliowego i potasu. Już jedna szklanka soku pomarańczowego może uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C na poziomie ok. 50-60%. Organizm nie magazynuje witaminy C, dlatego tak istotne w zbilansowanej diecie jest jej uzupełnianie, aby m.in. utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Jak zatem na zawartość witamin i składników mineralnych w sokach, wpływa proces pasteryzacji?
Proces pasteryzacji jest bezpieczny i powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Głównym celem tego procesu jest zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku doprowadzą w naturalny sposób do procesu psucia. Proces pasteryzacji polega na krótkotrwałym podniesieniu temperatury danego produktu. Następnie na poddaniu go szybkiemu schłodzeniu. W kwestii witamin i składników mineralnych obecnych w sokach należy podkreślić, że proces pasteryzacji tylko w niewielkim stopniu wpływa na obniżenie ich zawartości, a w przypadku niektórych składników podnosi ich zawartość. Przykładem może być likopen, którego aktywność w pasteryzowanym soku pomidorowym zwiększa się 2-3 krotnie. To właśnie dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii utrata witamin jest minimalna. Wartości odżywcze w pasteryzowanych sokach są zachowywane przez długi czas, dlatego mogą one stanowić wartościowy i wygodny element codziennej diety.
Skoro sok może być cennym źródłem witamin, to czy może Pani powiedzieć jakie miejsce w codziennej diecie może zajmować sok?
Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Dzienne ich spożycie w wysokości minimum 400 gramów łącznie, powinno być podzielone na 5 porcji (im więcej warzyw i owoców tym lepiej), a jedną z nich może być właśnie szklanka soku. Soki obecne w codziennej diecie mogą pomóc uzupełnić zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki występujące w owocach czy warzywach. Mogą także sprzyjać ogólnemu wzmocnieniu odporności organizmu oraz wpływać na jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego istotne jest, aby codzienne menu zawierało zarówno owoce i warzywa, jak i soki z nich wyciśnięte.