Cała prawda o sokach owocowych dostępnych na sklepowych półkach – obalamy popularne mity. Rozmowa z Panią dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Pani profesor, proszę wyjaśnić czym tak naprawdę jest sok owocowy?
Przede wszystkim sok jest produktem, który otrzymujemy z jednego lub więcej gatunków owoców. Owoce, wykorzystywane do produkcji soków muszą być wysokiej jakości, dojrzałe i świeże. Walory smakowe, zapachowe jak również barwa soku są naturalne i pochodzą bezpośrednio z owocu, z którego sok został wyciśnięty. Warto dodać, że do soków owocowych, 100% warzywnych oraz pomidorowych zgodnie z obowiązującym prawem nie można dodawać jakichkolwiek sztucznych substancji, w tym przede wszystkim konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i cukrów.
A czy stwierdzenie, że soki zawierają konserwanty jest mitem?
Tak, to absolutny mit. Obowiązujące w Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce prawo, restrykcyjnie określa normy dotyczące produkcji soków. Zgodnie z nim, dodawanie do wszystkich soków konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, a do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych cukru i innych substancji słodzących jest zabronione. Regulacje te odnoszą się do wszystkich rodzajów soków, np. jednodniowych, NFC, soków z soku zagęszczonego, z dłuższym terminem ważności. Zamiast konserwantów przy produkcji soków stosuje się proces pasteryzacji, który wydłuża termin przydatności.
Wiele obecnie mówi się o cukrach w różnych produktach spożywczych. Co powinniśmy wiedzieć o cukrze w soku owocowym?
Nie wszyscy konsumenci wiedzą, że cukier obecny w soku owocowym jest tym samym cukrem i w takiej samej ilości, który naturalnie występuje w owocach, z których sok został wyciśnięty. Od 2012 roku został wprowadzony całkowity zakaz dodatku cukru do soków owocowych. Restrykcje obejmują także zakaz stosowania słodzików, nawet tych naturalnego pochodzenia. Warto również dodać, że soki owocowe nie są bardziej kaloryczne, niż owoce z których powstały. Przeciętna wartość energetyczna 100 ml soku wynosi ok. 40-50 kcal. Przykładem może być sok pomarańczowy, którego 100 ml odpowiada około 45 kcal., a 100 g pomarańczy (części jadalne) to także ok. 45 kcal.