Soki owocowe. Fakty i mity

2017-06-06 | 13:00

Cała prawda o sokach owocowych dostępnych na sklepowych półkach – obalamy popularne mity. Rozmowa z Panią dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Pani profesor, proszę wyjaśnić czym tak naprawdę jest sok owocowy?

Przede wszystkim sok jest produktem, który otrzymujemy z jednego lub więcej gatunków owoców. Owoce, wykorzystywane do produkcji soków muszą być wysokiej jakości, dojrzałe i świeże. Walory smakowe, zapachowe jak również barwa soku są naturalne i pochodzą bezpośrednio z owocu, z którego sok został wyciśnięty. Warto dodać, że do soków owocowych, 100% warzywnych oraz pomidorowych zgodnie z obowiązującym prawem nie można dodawać jakichkolwiek sztucznych substancji, w tym przede wszystkim konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i cukrów.

A czy stwierdzenie, że soki zawierają konserwanty jest mitem?

Tak, to absolutny mit. Obowiązujące w Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce prawo, restrykcyjnie określa normy dotyczące produkcji soków. Zgodnie z nim, dodawanie do wszystkich soków konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, a do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych cukru i innych substancji słodzących jest zabronione. Regulacje te odnoszą się do wszystkich rodzajów soków, np. jednodniowych, NFC, soków z soku zagęszczonego, z dłuższym terminem ważności. Zamiast konserwantów przy produkcji soków stosuje się proces pasteryzacji, który wydłuża termin przydatności.

Wiele obecnie mówi się o cukrach w różnych produktach spożywczych. Co powinniśmy wiedzieć o cukrze w soku owocowym?

Nie wszyscy konsumenci wiedzą, że cukier obecny w soku owocowym jest tym samym cukrem i w takiej samej ilości, który naturalnie występuje w owocach, z których sok został wyciśnięty. Od 2012 roku został wprowadzony całkowity zakaz dodatku cukru do soków owocowych. Restrykcje obejmują także zakaz stosowania słodzików, nawet tych naturalnego pochodzenia. Warto również dodać, że soki owocowe nie są bardziej kaloryczne, niż owoce z których powstały. Przeciętna wartość energetyczna 100 ml soku wynosi ok. 40-50 kcal. Przykładem może być sok pomarańczowy, którego 100 ml odpowiada około 45 kcal., a 100 g pomarańczy (części jadalne) to także ok. 45 kcal.

Tagi:
Oceń artykuł:

Źródło: Michael Bridge Communication, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Soki owocowe. Fakty i mity

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.