Banki Żywności realizują działania pomocowe także poprzez organizowanie zbiórek żywności - największą jest Świąteczna Zbiórka Żywności i wolontariat (angażując rocznie 51 tys. wolontariuszy). Ważnym elementem działań jest również edukacja. Projekt „Nie marnuj jedzenia” jest jednym z pierwszych projektów edukacyjny w Polsce, która na tak szeroką skalę mówi o skutkach marnotrawstwa żywności.
Banki Żywności powstały po to, by zapewnić podstawy godnego i bezpiecznego życia najbardziej potrzebującym. Żywność jest dla nas zbyt ważna, by ją tak po prostu wyrzucać. Dlatego już od 20 lat sprzeciwiamy się marnowaniu żywności, szczególnie w obliczu skali niedożywienia na świecie. Poprzez pozyskiwanie żywności wśród producentów i dystrybutorów zapobiegamy niepotrzebnej utylizacji. Otrzymaną żywność przekazujemy organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących.
powiedział, Marek Borowski Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.