Od ponad 20 lat Banki Żywności ratują żywność przed zmarnowaniem, edukują i uczą szacunku do żywności. Inspirują ludzi, firmy i inne organizacje do walki o wspólne dobro. Do tej pory Banki Żywności przekazały łącznie 758 tys. ton żywności o wartości ponad 2 mld złotych. Dzięki temu 1,5 mld posiłków trafiło do osób najbardziej potrzebujących.
Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał m.in. przy udziale aktywnego społecznika – Jacka Kuronia. Po sukcesie organizacji, inni zainspirowani tego rodzaju działalnością decydowali się na zakładanie Banków Żywności w swoich miejscowościach. Dzięki temu w 1997 r. powstała Federacja Polskich Banków Żywności początkowo złożona z 4 organizacji. Obecnie Federacja to sieć 32 Banków Żywności działających na terenie całej Polski.
Momentami przełomowymi w 20-letniej historii Banków Żywności było m.in. zagospodarowanie nadwyżki mięsa (tzw. górka wieprzowa) na rzecz osób potrzebujących w Polsce (2003 r.). Rok później Banki Żywności rozpoczęły działania w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej PEAD, który w 2014 r. zastąpiony został Europejskim Funduszem Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Program realizowany jest do dziś. Efektem działań programu jest rozdysponowanie żywności na rzecz osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Średnio rocznie Banki Żywności docierają do 1,3 mln osób.
To nie koniec efektów działań Banków Żywności. Dzięki zaangażowaniu Federacji Polskich Banków Żywności udało się znieść obowiązek płacenia podatku VAT od darowizn żywnościowych przekazanych od producentów w 2009 r. Cztery lata później podatek ten został zniesiony również dla dystrybutorów. Było t to ogromne osiągnięcie Banków Żywności na polu współpracy i budowania partnerstw. Ponadto Banki Żywności pozyskują owoce i warzywa objęte rosyjskim embargiem, które znacznie powiększają ich magazyny przyczyniając się tym samym do pomocy najbardziej potrzebującym.