Herbata w szczególności w państwach azjatyckich słynie z właściwości leczniczych, wręcz uzdrawiających. Z kolei kofeina poprawia koncentrację i pobudza korę mózgową. Po jaką kawę i herbatę powinniśmy sięgać pośród tak dużego asortymentu?
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Cenimy ją za wyrazisty smak, aromat i za to, że pobudza nasz umysł w momentach zmęczenia. Rynek spożywczy oferuje dwa gatunki kawy Arabikę i Robustę. Dodatkowo występują one w różnych odmianach. A wśród smakoszy kawy znajdą się wielbiciele kawy rozpuszczalnej i mielonej. Według ogólnej opinii, ta rozpuszczalna jest bardziej niezdrowa. Okazuje się, że to mit. Tradycyjnie parzona kawa po turecku najmocniej podrażnia ściany żołądka. Ponadto bardziej podnosi poziom cholesterolu w organizmie niż rozpuszczalna. Badania naukowe wykazały, że około dwie filiżanki dziennie tego napoju mogą przyczyniać się do zmniejszenia występowania depresji wśród kobiet. Kawa ułatwia koncentrację i pobudza do działania. Arabika jest uznana za zacniejszy gatunek kawy. Aż 80% plantacji na świecie uprawia różne rodzaje Arabiki. Kupując kawę sprawdźmy na etykiecie skąd pochodzą ziarna kakaowca. Do jednych z najlepszych kaw na świecie należą kostarykańskie. Ważny jest sposób mielenia ziaren, bo uzależnia zastosowanie kawy w ekspresie czy frencz pressie.