Produkty z pewnością bezglutenowe
Do żywności pozbawionej glutenu można zaliczyć warzywa, owoce oraz mięso. Nieprzetworzone, świeże oraz bez dodatków gwarantują brak szkodliwego glutenu. Ponadto celiacy mogą bezpiecznie spożywać kaszę jaglaną, gryczaną, amarantus oraz komosę ryżową – warto jednak zwracać uwagę na ich jakość oraz naturalność, gdyż niejednokrotnie w procesie produkcyjnym mogą zostać zanieczyszczone glutenem. Konieczne jest więc dokładne studiowanie etykiet i składu poszczególnych produktów.
Pomocny przekreślony kłos
Warto poszukiwać na sklepowych półkach produktów, oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa – staje się on gwarancją bezglutenowości. Aktualnie bez problemu można nabyć bezglutenowy makaron, płatki śniadaniowe oraz wędlinę. Wydaje się więc, że dieta bezglutenowa nie powinna przysparzać dużych komplikacji.