Rezygnacja z glutenu w codziennej diecie stała się popularnym trendem, wynikającym z powszechnie panującego przekonania o szkodliwości tego białka dla ludzkiego zdrowia. Podobna decyzja w przypadku osób, u których zdiagnozowano celiakię staje się obligatoryjna. Dieta bezglutenowa może początkowo przerażać, gdyż nie trudno odnieść wrażenie, że gluten zawarty jest w większości produktów. Możliwe staje się jednak codzienne odżywianie bez glutenu, które jednocześnie zapewni pełnię wartości odżywczych.
Brak tradycyjnego chleba w posiłkach
Podstawowym problemem osób, które przechodzą na bezglutenową dietę wydaje się niemożność spożywania chleba. Warto podkreślić, że zabroniony w tej diecie jest nie tylko pszenny chleb biały, lecz także żytni, wielozbożowy i razowy. W pełnej postaci celiakii z diety powinien zostać wykluczony każdy rodzaj zboża. Jak więc radzić sobie bez chleba?
Sklepy i stoiska z naturalną, ekologiczną żywnością zapewniają możliwość nabycia chleba bezglutenowego, który jednak nie zawsze odpowie na oczekiwania smakowe. Bez wątpienia chleb bezglutenowy dostępny w sklepach jest mało smaczny, stąd częsta decyzja o samodzielnej produkcji pieczywa.