W Warszawie ruszyła druga edycja cyklu bezpłatnych warsztatów edukacji żywieniowej "Zielona Kraina", skierowanych do uczniów czwartych klas szkół podstawowych. Program jest realizowany przez koalicję firm Jeronimo Martins Polska (właściciel sieci Biedronka) oraz spółkę Green Factory pod patronatem merytorycznym Instytutu Żywności i Żywienia. Łącznie w roku szkolnym 2016/2017 odbędzie się 400 warsztatów dla około 8 tys. dzieci.
Celem programu jest kształtowanie w uczniach prawidłowych nawyków żywieniowych. W ramach jego pierwszej edycji dietetycy wraz z kucharzami podczas 200 warsztatów "Zielona Kraina" odwiedzili ponad 4 tys. dzieci i 200 nauczycieli z około 70 szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne. Program zajęć wpisuje się w podstawę programową szkoły podstawowej oraz uwzględnia aktualne trendy żywieniowe zalecane przez ekspertów.
Warsztaty w ramach programu "Zielona Kraina" odbędą się w kilku innych miastach. Obecnie trwa nabór szkół do warsztatów w Olsztynie, a w pozostałych miastach rozpocznie się on 3 października br.
Harmonogram warsztatów:
- Warszawa, II poł. września-listopad 2016 (130 klas)
- Olsztyn, grudzień 2016 (35 klas)
- Szczecin, styczeń-I poł. lutego 2017 (65 klas)
- Bydgoszcz/Toruń, II poł. lutego-I poł. kwietnia 2017 (80 klas)
- Trójmiasto, II poł. kwietnia-czerwiec 2017 (95 klas)
Na stronie internetowej programu www.zielona-kraina.com organizatorzy, oprócz informacji o programie i możliwości udziału szkół, udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Wśród nich znalazły się m.in. skrypty zajęć lekcyjnych dla pedagogów oraz porady dla rodziców, jak pomóc dziecku z nadwagą czy dbać o aktywność fizyczną najmłodszych. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienia.
Tagi: