Łódzka restauracja Vapiano posiada łącznie 900 m kw. powierzchni, z czego 400 m kw. stanowi sala restauracyjna. Nie ma tu obsługi kelnerskiej, nie ma obrusów, zastawy czy opasłej książki z menu. Jest za to karta chipowa, z którą klienci poruszają się po całej restauracji w poszukiwaniu ulubionych smaków. Restauracja oferuje najbardziej znane dania kuchni włoskiej – pizze, makarony, sałatki, pyszne desery, starannie dobrane wina, prawdziwą włoską kawę i najlepsze koktajle. W Vapiano wszystkie składniki są świeże, przygotowywane codziennie na oczach gości. Taką możliwość daje otwarta kuchnia, w której pracują kucharze i ich pomocnicy.
W restauracji Vapiano prym wiedzie makaron. Przygotowywany jest codziennie na oczach klientów w przeszklonej Manifatturze. Powstaje z dwóch prostych składników: gruboziarnistej mąki (semoliny) oraz wody. W łódzkiej restauracji powstały aż cztery stacje past (miejsca, w których kucharze przyrządzają makaron, dodając do niego dowolnie wybrane przez klienta składniki oraz sosy). Ponadto w Vapiano Łódź znajdą się dwie stacje sałatek i jedna stacja pizzy, podawanej na cienkim, włoskim cieście, tak jak makaron wyrabianym na miejscu. Pizza jest dostępna w jednym rozmiarze – 28 cm. Na łasuchów będą czekać codziennie świeże, włoskie desery. Rachunek reguluje się przy wyjściu, na podstawie zamówienia ze wspomnianej karty chipowej.
Łódzkie Vapiano, tak jak i pozostałe restauracje, ma swój herb. To łódź z drzewem oliwnym. Na tablicach nad kuchnią umieszczone zostały także inne symbole miasta – ławeczka Tuwima, fortepian Rubinsteina, łódzkie murale czy nawiązania do Łodzi filmowej. W centralnym miejscu każdej, także łódzkiej restauracji stoi też 100-letnie drzewo oliwne, które jest symbolem Vapiano.
Restauracja będzie czynna od poniedziałku do czwartku w godz. 10-23, w piątki i soboty w godz. 10-24 oraz w niedziele w godz. 10-22.
Koncept Vapiano wywodzi się z Niemiec, gdzie 22 października 2002 r. w Hamburgu powstała pierwsza restauracja tej sieci. Dwa lata później założyciele postanowili rozszerzyć ideę Vapiano na inne kraje, w oparciu o system franczyzy. Obecnie istnieje już ponad 170 lokali Vapiano na prawie wszystkich kontynentach – w Europie, obu Amerykach, Azji, Afryce (Egipt) i Australii. Kolejne są w trakcie realizacji.
W menu Vapiano można znaleźć makarony, pizze, przystawki i sałatki, które zamawiane są bezpośrednio u kucharzy na poszczególnych stacjach, w otwartej kuchni. Dzięki przeszklonej Manifatturze obecnej w każdym lokalu, goście mogą codziennie obserwować w jaki sposób jest produkowany świeży makaron, desery, ciasto do pizzy, oryginalne sosy i dressingi. W odróżnieniu od innych sieciowych restauracji, Vapiano nie posiada centralnego lub regionalnych zakładów produkcji i zaopatrzenia, a każda restauracja na miejscu produkuje makaron, gotuje sosy, przygotowuje i marynuje mięsa oraz dodatki.
Wszystkie potrawy są przygotowywane na oczach gości, którzy poprzez dobieranie dodatków i przypraw podczas gotowania, mogą dostosować potrawy do własnych preferencji smakowych. Goście mają do dyspozycji również ogródki ziołowe i świeże zioła na stołach.
Tagi: