Nowy program edukacyjny Tesco Polska "Od uprawy do potrawy" zaprasza uczniów szkół podstawowych na niezwykłą przygodę i poznanie zdrowego odżywiania od innej strony. Program będzie opierać się o "Ekspedycje Smaków" – wycieczki edukacyjne do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty, czyli sklepów. Najmłodsi będą mogli odkryć nowe smaki, złamać szyfry etykiet i prześledzić proces produkcji od uprawy do potrawy. W sumie aż kilkadziesiąt sklepów Tesco w całej Polsce od września br. stanie otworem dla młodych odkrywców i specjalnie dla nich zamieni się w prawdziwy poligon doświadczalny.
–
To nie będą zwykłe wizyty w sklepie. W czasie naszych Ekspedycji Smaków na żywym organizmie, czyli sklepie Tesco pokażemy dzieciom, jak dokonywać zdrowych wyborów - mówi Daria Kulińska, dyrektor działu komunikacji w Tesco Polska. –
Scenariusz wycieczek opracowali dietetycy i eksperci, a prowadzone będą przez specjalnie przeszkolonych pracowników. Na dzieci czeka duża dawka wiedzy, zabawy oraz materiały edukacyjne. Nauczyciele otrzymają dodatkowe zestawy lekcyjne dla całej szkoły. Udział oczywiście jest bezpłatny. Zapraszamy do zapoznania się z listą sklepów, w których uruchamiamy program i zapisania się na ekspedycję. Ilość miejsc jest ograniczona. – dodaje D. Kulińska.
Program "Od uprawy do potrawy" jest kontynuacją działań Tesco Polska na rzecz edukacji o zdrowym odżywianiu. Przez ostatnich 13 lat firma prowadziła konkurs Tesco dla Szkół, w którym zachęcała uczniów do zdobywania wiedzy o żywności. Nowy program czerpie z tych doświadczeń, ale i proponuje nowe podejście – zaprasza dzieci do sklepów, by tam mogły poznać zdrowe odżywianie od innej, ciekawszej, strony.
Problemem wśród dzieci jest brak praktycznej wiedzy. O ile dzieci potrafią powiedzieć, skąd biorą się produkty typu jajka czy ser (96% uczniów), to dużą trudność stanowi dla nich odszyfrowanie etykiet, ponieważ nie znają pełnego procesu ich produkcji. Przykładowo, tylko ok. 50% dzieci wie, jak powstaje ser (badanie "Przyszłość na talerzu"). Słupki spadają również, gdy zapytamy o różnorodność zdrowych produktów. 96% dzieci zna krowie mleko, ale tylko 1/3 słyszała o mleku owczym lub sojowym.
–
Dzieci najlepiej przyswajają wiedzę, kiedy mogą same czegoś spróbować, dotknąć i trochę poeksperymentować. Dlatego w programie "Od uprawy do potrawy" postawiliśmy nacisk na samodzielne odkrywanie: smaków, produktów, etykiet i innych tajemnic. Chcemy zachęcić uczniów, by odkrywali ciekawe historie kryjące się za każdym produktem. A wszystko to w sposób, który dzieci lubią najbardziej – poprzez zabawę. Dlatego nasi eksperci zamienili sklepy Tesco w planszę gry terenowej, w której skarbem są witaminy, a tajnym szyfrem – etykiety – mówi Katarzyna Pieczyńska, dietetyczka fundacji Szkoła na Widelcu, partnera merytorycznego programu.
Kilkadziesiąt sklepów Tesco w całej Polsce od września br. stanie otworem dla młodych odkrywców. Zamiast poznawania teorii, dzieci będą samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski. Będą próbować nowych smaków i łamać szyfry etykiet. Dodatkowo, każda szkoła która weźmie udział w programie, otrzyma specjalny zestaw edukacyjny opracowany przez ekspertów, który pomoże w przeprowadzeniu ciekawych lekcji o żywności.
Program będzie trwać cały rok szkolny, czyli do czerwca 2017 r. Aby zapisać się do programu i wziąć udział w "Ekspedycji Smaków", należy zapoznać się z mapą lokalizacji na stronie www.oduprawydopotrawy.pl i uzgodnić termin z biurem programu. Zapisy ruszyły 1 września. Ilość wycieczek jest ograniczona.
Tagi: