Program edukacyjny Tesco Polska dla szkół "Od uprawy do potrawy"

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2016-09-08 | 09:00
Ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała. Chociaż dzieci bardzo dobrze znają teorię i piramidę żywieniową, to przygotowując posiłek czy odwiedzając sklep nie są w stanie wykorzystać tej wiedzy w praktyce. Nowy program "Od uprawy do potrawy" zaproponuje uczniom naukę zdrowego odżywiania od praktycznej strony – nie w szkolnej ławce, lecz w sklepie spożywczym.
Nowy program edukacyjny Tesco Polska "Od uprawy do potrawy" zaprasza uczniów szkół podstawowych na niezwykłą przygodę i poznanie zdrowego odżywiania od innej strony. Program będzie opierać się o "Ekspedycje Smaków" – wycieczki edukacyjne do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty, czyli sklepów. Najmłodsi będą mogli odkryć nowe smaki, złamać szyfry etykiet i prześledzić proces produkcji od uprawy do potrawy. W sumie aż kilkadziesiąt sklepów Tesco w całej Polsce od września br. stanie otworem dla młodych odkrywców i specjalnie dla nich zamieni się w prawdziwy poligon doświadczalny.
– To nie będą zwykłe wizyty w sklepie. W czasie naszych Ekspedycji Smaków na żywym organizmie, czyli sklepie Tesco pokażemy dzieciom, jak dokonywać zdrowych wyborów - mówi Daria Kulińska, dyrektor działu komunikacji w Tesco Polska. – Scenariusz wycieczek opracowali dietetycy i eksperci, a prowadzone będą przez specjalnie przeszkolonych pracowników. Na dzieci czeka duża dawka wiedzy, zabawy oraz materiały edukacyjne. Nauczyciele otrzymają dodatkowe zestawy lekcyjne dla całej szkoły. Udział oczywiście jest bezpłatny. Zapraszamy do zapoznania się z listą sklepów, w których uruchamiamy program i zapisania się na ekspedycję. Ilość miejsc jest ograniczona. – dodaje D. Kulińska.
Program "Od uprawy do potrawy" jest kontynuacją działań Tesco Polska na rzecz edukacji o zdrowym odżywianiu. Przez ostatnich 13 lat firma prowadziła konkurs Tesco dla Szkół, w którym zachęcała uczniów do zdobywania wiedzy o żywności. Nowy program czerpie z tych doświadczeń, ale i proponuje nowe podejście – zaprasza dzieci do sklepów, by tam mogły poznać zdrowe odżywianie od innej, ciekawszej, strony.
Problemem wśród dzieci jest brak praktycznej wiedzy. O ile dzieci potrafią powiedzieć, skąd biorą się produkty typu jajka czy ser (96% uczniów), to dużą trudność stanowi dla nich odszyfrowanie etykiet, ponieważ nie znają pełnego procesu ich produkcji. Przykładowo, tylko ok. 50% dzieci wie, jak powstaje ser (badanie "Przyszłość na talerzu"). Słupki spadają również, gdy zapytamy o różnorodność zdrowych produktów. 96% dzieci zna krowie mleko, ale tylko 1/3 słyszała o mleku owczym lub sojowym.
– Dzieci najlepiej przyswajają wiedzę, kiedy mogą same czegoś spróbować, dotknąć i trochę poeksperymentować. Dlatego w programie "Od uprawy do potrawy" postawiliśmy nacisk na samodzielne odkrywanie: smaków, produktów, etykiet i innych tajemnic. Chcemy zachęcić uczniów, by odkrywali ciekawe historie kryjące się za każdym produktem. A wszystko to w sposób, który dzieci lubią najbardziej – poprzez zabawę. Dlatego nasi eksperci zamienili sklepy Tesco w planszę gry terenowej, w której skarbem są witaminy, a tajnym szyfrem – etykiety – mówi Katarzyna Pieczyńska, dietetyczka fundacji Szkoła na Widelcu, partnera merytorycznego programu.
Kilkadziesiąt sklepów Tesco w całej Polsce od września br. stanie otworem dla młodych odkrywców. Zamiast poznawania teorii, dzieci będą samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski. Będą próbować nowych smaków i łamać szyfry etykiet. Dodatkowo, każda szkoła która weźmie udział w programie, otrzyma specjalny zestaw edukacyjny opracowany przez ekspertów, który pomoże w przeprowadzeniu ciekawych lekcji o żywności.  
Program będzie trwać cały rok szkolny, czyli do czerwca 2017 r. Aby zapisać się do programu i wziąć udział w "Ekspedycji Smaków", należy zapoznać się z mapą lokalizacji na stronie www.oduprawydopotrawy.pl i uzgodnić termin z biurem programu. Zapisy ruszyły 1 września. Ilość wycieczek jest ograniczona.
Tagi:
Oceń artykuł:

Czas trwania wydarzenia: od 2016-10-16 do 2016-10-16

Program edukacyjny Tesco Polska dla szkół "Od uprawy do potrawy"

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.