Zielona będzie pierwszą w Manufakturze restauracją wegetariańską z obsługą kelnerską. Będą królować tu dania bezmięsne, wegańskie i bezglutenowe. Wiele produktów wykorzystywanych w kuchni będzie pochodziło z ekologicznych upraw, a te z dalszych rejonów świata będą posiadać certyfikaty „Fair Trade”.
Skąd pomysł na taki lokal w Manufakturze? –
Przez 10 lat z powodzeniem funkcjonował tu bar Green Way. Jednak preferencje konsumentów się zmieniają. Teraz Polacy coraz częściej wychodzą do restauracji, bez pośpiechu celebrują posiłki. W Manufakturze widać to szczególnie wyraźnie – tu spędza się czas z rodziną, z przyjaciółmi. Stąd pomysł, by zaproponować gościom Manufaktury wegetariańską restaurację – tłumaczy Marek Chudzik, pomysłodawca i koordynator marki Zielona. I dodaje: -
Świadomość roli zdrowego odżywiania rośnie. Coraz więcej osób szuka zdrowych alternatyw, chce jeść pysznie i z korzyścią dla zdrowia. My mamy blisko dwudziestoletnie doświadczenie w gastronomii prozdrowotnej. Chcemy ją kontynuować w nowoczesnym wydaniu. Stawiamy na produkty najwyższej jakości, niebanalne połączenia smaków i elegancką kompozycję potraw.
W Zielonej dostępne będą także dania odpowiednie dla osób ze schorzeniami, alergiami pokarmowymi, takimi jak celiakia czy nietolerancja laktozy.
Ciekawie zapowiada się także wystrój lokalu. Zgodnie z nazwą – będzie dużo naturalnej zieleni, a wśród materiałów będzie dominować naturalne, jasne drewno. Uzupełnieniem wystroju będą słoneczne, żółte akcenty. Projekt architektoniczny przygotowała pracownia Projekt 522 we współpracy z projektantem zieleni.
Restauracja Zielona w Manufakturze otworzy się w pierwszych dniach kwietnia. W planach jest rozwinięcie konceptu w ogólnopolską sieć.
Tagi: