Zwyczaj spożywania gęsiny oraz tradycyjnych poznańskich rogali związany jest z dniem św. Marcina, obchodzonym 11 listopada. Z tej okazji sieć Biedronka przygotowała dedykowaną ofertę gęsiny. Klienci mają także możliwość zakupu rogali świętomarcińskich oznaczonych Europejską Marką Produktu Regionalnego, wypiekanych przez dostawców z Wielkopolski.
Gęsina
Polecana przez Biedronkę z okazji dnia św. Marcina pierś z gęsi została przygotowywana w technologii sous-vide (wolnego gotowania). Zapakowane próżniowo mięso jest już przyprawione. Zastosowany wcześniej proces wolnego gotowania przez około 4,5 godziny w temperaturze 85 stopni pozwala zachować cały smak potrawy. Przygotowaną w ten sposób pierś z gęsi klienci Biedronki mogą nabyć we wszystkich sklepach sieci od 3 do 13 listopada. Ponadto w asortymencie sieci w listopadzie dostępne są także: gęś mrożona oraz nogi i piersi z gęsi.
Rogale świętomarcińskie
Na św. Marcina sieć Biedronka oferuje swoim klientom również rogale świętomarcińskie. Ten regionalny produkt o oryginalnej recepturze, którego tradycja wypiekania sięga w Polsce XIX wieku, dostępny jest we wszystkich sklepach sieci w dniach od 3 do 9 listopada.
Rogale znajdujące się w ofercie sieci Biedronka posiadają świadectwo jakości handlowej. Oznacza to, że produkty oznaczone są Europejską Marką Produktu Regionalnego i wypiekane są według ściśle określonego procesu. Ponadto rogale posiadają chronione prawem oznaczenie geograficzne, które również potwierdza ich autentyczność. Rogale dostępne w placówkach sieci Biedronka, wypiekane są przez: Piekarnię Piotr Gwóźdź oraz Fawor Spółdzielnię Piekarsko-Ciastkarską.
Tagi: