Jeden z przedstawicieli rynku żywności ekologicznej Organic Farma Zdrowia SA już od 8 lat prowadzi działalność handlową. Przez ten czas stworzył sieć 27 delikatesów w 11 miastach oraz na platformie internetowej. Co więcej, przyciągnął do siebie wielu klientów ceniących żywność wysokiej jakości potwierdzonej ekologicznym certyfikatem.
-
Jesteśmy na fali wznoszącej co dobrze wróży na przyszłość dla naszej grupy kapitałowej zajmującej się dystrybucją i handlem, ale także dla przetwórni i wreszcie dla rolników. Dobrą opinię wśród klientów zawdzięczamy systematycznej edukacji prowadzonej pod hasłem: Najpierw doradzamy, później sprzedajemy. Prowadzimy wiele akcji prospołecznych, jak np. drugi już raz współorganizujemy, ogólnopolski Projekt „W 90DnidoEko", który pozwala bardzo małymi prostymi krokami nauczyć się zdrowego trybu życia. Cały czas też nasi doradcy żywieniowi udzielają porad zarówno w poszczególnych Delikatesach, jak i na łamach naszego bezpłatnego magazynu „Go Organic” - mówi Sławomir Chłoń, prezes zarządu Organic Farma Zdrowia.
Firma pełni rolę katalizatora zarówno w odniesieniu do rolników, przetwórni, jak i dostawców zagranicznych. Rolnikom daje poczucie pewności zbytu w procesie przekształcania gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne; przetwórniom - perspektywy długoterminowych kontraktów; a dostawcom zagranicznym - obraz skali dostaw. Im większe dostawy tym lepsze warunki finansowe, a więc szansa na niższe ceny. Sławomir Chłoń liczy, że na 10-lecie istnienia firmy, rynek BIO żywności nie tylko utrzyma skalę wzrostu na poziomie 15%, ale może przekroczy 20%. Prognoza opiera się na rosnącej świadomości społecznej ujętej w haśle "wiem co jem" i konsumenckim trendzie przestawiania się z żywności konwencjonalnej na produkty ekologiczne.
-
W dającej się określić perspektywie liczba sklepów z żywnością ekologiczną może się zwiększyć z ok. 600 obecnie i dojść do 1 tys., zaś lista zdrowych adresów pod szyldem Organic Farma Zdrowia osiągnie poziom 50 - dodaje Sławomir Chłoń.
W tym segmencie rynku gonimy Europę. Za naszą zachodnią granicą takich sklepów jest 5 tys. W Danii, Austrii, Niemczech czy Szwajcarii sprzedaż produktów ekologicznych stanowi już 5% rynku żywności, a w całej UE to 3%. W Polsce ten udział na razie wynosi 0,2%.
Tagi: