Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” 2017 – największe wydarzenie promujące w Polsce i Europie Centralnej portugalską kulturę, gastronomię i wino – rozpocznie się w ostatni poniedziałek maja. Jego organizatorem, jak co roku, jest Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC).
- Tydzień Portugalski to podróż przez portugalskie regiony, począwszy od północy, a skończywszy na wyspach Madera i Azory - mówi João Brás Jorge, prezes Polsko-Portugalskiej Izby Gospodarczej.
Tegoroczna, ósma edycja odbędzie się na przełomie maja i czerwca – od 29 maja do 2 czerwca 2017 roku w hotelu InterContinental Warszawa. Przez cały tydzień na gości czekać będzie bardzo bogaty program – uroczyste kolacje, degustacje i spotkania B2B, a wszystko przy dźwiękach tradycyjnej portugalskiej muzyki fado.
- Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. Kuchnia Portugalii wyróżnia się także różnorodnością regionalną. Każda część kraju posiada charakterystyczne dla siebie potrawy i znakomite lokalne wina
- opowiada João Brás Jorge.
Tradycyjnej kuchni portugalskiej i najlepszych win z różnych zakątków tego kraju spróbować będzie można podczas uroczystych kolacji. Każdego dnia prezentowane będą smaki innych regionów. Potrawy przygotują renomowani szefowie kuchni z Portugalii: António Alexandre, Pedro Marques i Manuel Alexandre. W tej kulinarnej podróży wspierać ich będzie Mariusz Jeznach – szef kuchni Hotelu InterContinental.