Już 12 lipca Galeria Przymorze zaprasza wszystkich miłosników ekologicznych produktów na kolejny Zielony Jarmark. Stoiska oferujące tradycyjną żywność będą dostepne przez 4 kolejne dni, do soboty, 19 lipca.
Moda na smaczne i ekologiczne rarytasy nie mija. Swojska kiełbasa, świeży chleb na zakwasie, naturalne sery wielu typów, przyprawy z różnych zakątków świata – nie sposób przejść obok tych aromatycznych przysmaków obojętnie. Zielone Jarmarki to stała atrakcja kulinarna dla mieszkańców Przymorza i okolicznych dzielnic Gdańska. To tu od kilku lat amatorzy tradycyjnej, smacznej, pozbawionej chemii żywności spotykają się z regionalnymi dostawcami.
Tym razem osoby, które odwiedzą Galerię Przymorze w dniach 12-15.07. będą miały okazję zaopatrzyć się
m.in. w:
- wędliny staropolskie,
- chleby na zakwasie,
- sery górskie,
- przyprawy i zioła ekologiczne,
- herbaty wielosmakowe,
- węgierskie specjały (wędliny, kiszonki, pasty i sosy),
- pierogi tradycyjne,
- ciasta domowe,
- a także nowość: pyry zapiekane w piecu z przeróżnymi dodatkami.
Nasi goście niejednokrotnie pytają o kolejną edycję wydarzenia i mają tu swoich ulubionych dostawców. Dlatego zdecydowaliśmy się podwoić częstotliwość Zielonych Jarmarków. W lipcu spotkamy się jeszcze raz, równo za 2 tygodnie
– mówi Agnieszka Wojtaszczyk, dyrektor Galerii Przymorze.
Idea przedsięwzięcia wpisuje się w powszechny trend wspierania regionalnych dostawców, rozwoju obszarów wiejskich oraz wspomaga działania zmierzające do zachowania dziedzictwa kulturowego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.