20 stoisk, a na nich kilkaset produktów ekologicznych od najbardziej cenionych producentów pojawi się w ramach Weekendu Eko w Galerii Malta. Tegoroczna wiosenna edycja wydarzenia odbędzie się od 14 do 16 marca.
Najbliższy Weekend Eko wzbogaci swoją ofertę o nowości takie jak: polski cydr produkowany z ekologicznych jabłek z łąckich ogrodów oraz rodzime wina i piwa. Nie zabraknie również produktów fit sprzyjających zdrowej smukłej sylwetce. Wśród nich będzie można znaleźć: niskokaloryczne czekolady, naturalne soki tłoczone z jabłek, warzywa z ekologicznych upraw, oleje tłoczone na zimno oraz wegetariańskie i bezglutenowe pasztety z selera, cukinii, buraków.
Ponadto klienci galerii będą mogli spróbować popularnych serów podpuszczkowych z Wiżajn. Ich wyjątkowy smak tkwi w tradycyjnej recepturze opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Taki ser jest możliwy do wyprodukowania tylko w tym regionie ze względu na ukształtowanie terenu oraz niepowtarzalne warunki środowiska naturalnego.
Miłośnicy wędlin powinni odwiedzić stoisko z Kiełbasą Nowotomyską wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych. Jej legendarna receptura pochodzi z lat 30. XX wieku z rejonów Nowego Tomyśla oraz Lwówka Wielkopolskiego. Tradycyjne podczas weekendu będzie można kupić chleb bezglutenowy na zakwasie, najlepsze chleby orkiszowe, żytnie prosto z pieca chlebowego, a także masło oraz nabiał ekologiczny prosto z Farmy pod Świerkami.
Klienci będą mogli smakować również produkty z Grecji, Włoch, Macedonii, Bułgarii i Maroka.
W nadchodzący Weekend Eko, w dniach 15 i 16 marca, odbędą się także warsztaty pracy twórczej z Maszyną Kreacji dla dzieci.
Tagi: