Jesień wcale nie musi oznaczać końca podróży! A już na pewno podróży kulinarnych. Wszyscy, którzy uwielbiają poznawać nowe, egzotyczne smaki powinni odwiedzić Blue City w dniach 12-15 października, kiedy odbywać się będzie kolejna edycja Międzynarodowego Jarmarku Produktów Regionalnych, poświęcona głównie kuchni Włoch i Azerbejdżanu.
Pierwszym skojarzeniem nasuwającym się w kontekście włoskiego jedzenia jest oczywiście pizza. Na tej edycji Jarmarku na wszystkich jej fanów czekać będzie specjalna niespodzianka – pokazy technik przygotowywania tego przysmaku połączone z degustacją. Prowadzić je będzie znany i ceniony szef kuchni, Filippo Orlando. Podczas spotkania będzie można dowiedzieć się także wszystkiego o metodach przyrządzania owoców morza, dzięki którym można najlepiej wydobyć walory smakowe tego specjału.
Drugim motywem przewodnim październikowego Jarmarku będzie Azerbejdżan. Odwiedzający dowiedzą się więcej o tradycjach tego kraju, również związanych z przyrządzaniem potraw, z czym łączyć się będą oczywiście degustacje tamtejszych smakołyków. Nie zabraknie również azerskiej muzyki i tańca. Każdy, kogo spróbowanie lokalnych specjałów zainspiruje do odwiedzenia tego pięknego kraju będzie mógł również poznać jego ofertę turystyczną.
Spotkania z kuchnią włoską odbędą 13 i 15 października w godzinach 14.00 – 18.00. Zwyczaje i smaki Azerbejdżanu będzie można natomiast poznać w dniach 13-15 października, od godziny 16.00 do 20.00