Tradycyjna szynka, chleby na zakwasie i wyjątkowe sery to tylko niektóre produkty, których będzie można spróbować podczas wielkanocnej edycji „Weekendu Eko” w Galerii Malta. Świąteczne smakołyki pojawią się w galerii wyjątkowo w czwartek 17 i w piątek 18 kwietnia.
W ofercie najbliższego „Weekendu Eko” znalazły się m.in. wędliny, których nie brakuje na tradycyjnym, wielkanocnym stole. Mięsne wyroby zaprezentuje RSP w Kruszewni, której produkty zostały wyróżnione znakiem „Jakość i Tradycja”. Będą wśród nich: Salceson Wiejski Kruszewski, Wątrobianka Kruszewska oraz delikatna Biała Szynka – szczególnie polecana dzieciom. Kiełbasę nowotomyską oraz żeberka macerowane w ziołach i pomidorach będzie można kupić na stoisku firmy Słociński.
Klienci Galerii Malta będą mogli również skosztować chleba, który, jak głosi tradycja ludowa, gwarantuje dobrobyt i pomyślność. Będą to m.in. chleby żytnie, orkiszowe czy bezglutenowe. Wyroby słodkie, które są symbolem umiejętności i doskonałości, będzie można znaleźć na stoisku Ryszarda Marczaka, wśród nich andruty kaliskie robione ręcznie według starej receptury.
Podczas wielkanocnej edycji „Weekendu Eko’” nie zabraknie również serów z Wiżąjn przygotowywanych według tradycyjnej receptury. Dla bardziej nowoczesnych smakoszy, organizatorzy wydarzenia przygotowali również kilka rodzajów cydru, bezmięsne pasztety oraz konfiturę z czerwonej cebuli z winem i miodem.
Tagi: