Włoski sernik o zapachu pomarańczy, orzeźwiające napoje i wegańskie ciasta pojawią na stołach w Galerii Malta w najbliższą sobotę, 18 maja, w ramach Restaurant Day. Święto jednodniowych restauracji obchodzone na całym świecie to największa atrakcja „Weekendu Eko”, który od 17 do 18 maja odbędzie się w galerii, od godz. 10 do 22 w piątek i sobotę.
Wyznawcy idei slow food i fani produktów organicznych, a także ci, którzy po prostu cenią dobry smak, już po raz kolejny będą mieli okazję kupić produkty najwyższej jakości, sporządzone według tradycyjnych receptur. Jak co miesiąc organizatorzy „Weekendu Eko” w Galerii Malta zadbali, aby to wyjątkowe wydarzenie kulinarne było okazją do prezentacji nowych produktów. Tym razem Klienci Galerii będą mogli spróbować wyjątkowych serów. Na stoisku Smaków Grecji będzie można zaopatrzyć się w oryginalny i uwielbiany przez Greków ser serwatkowy Manouri, który idealnie komponuje się zarówno z suszonymi pomidorami jak również z miodem lub słodką konfiturą. Nie zabraknie także serów z Polski. Ekologiczna zagroda Kozia Łąka, prowadzona przez Bożenę i Daniela Sokołowskich zaprezentuje pięć gatunków serów Łomnickich powstających z mleka koziego. Ofertę „Weekendu Eko” uzupełnią sery: bundz, gołka oraz oscypki owcze, a także sery z Wielkopolski, wśród nich regionalny gzik.
Kulinarnym zwieńczeniem weekendu będzie Restaurant Day. Tym razem odwiedzający galerię będą mogli posmakować dań kuchni włoskiej, spróbować wiosennych przysmaków na bazie owoców, warzyw i ziół, w tym orzeźwiających napojów oraz słodkich, wegańskich ciast. Wszystkie smakołyki, specjalnie na to wydarzenie, przygotują trzy jednodniowe restauracje: Italiart, Poszukiwaczka Smaku oraz Zielona Cukiernia. Ponadto Restaurant Day będzie towarzyszyła muzyka na żywo. Współorganizatorem „Weekendu Eko” jest Folwark Wąsowo.
Zobacz więcej informacji o Galerii Malta
Zobacz sklepy w Galerii Malta
Tagi: