W dniach od 21 do 23 lutego, po raz kolejny odbędzie się prawdziwa uczta smaków dla miłośników tradycyjnych produktów regionalnych. Towarzyszyć jej będą warsztaty dla dzieci z użyciem tektury i masy solnej.
Podczas najbliższego Weekendu Eko, w dniach od 21 do 23 lutego, odwiedzający Galerię Malta będą mogli zasmakować potraw i przetworów należących do wspólnotowego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, zwanego „Trzy znaki smaku”.
-
Istotą programu pn. „Trzy znaki smaku”, skierowanego na rynek polski, jest informowanie nt. wspólnotowego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, a także promocja znakowanych w tym systemie produktów spożywczych. Właśnie rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pt. „Trzy znaki smaku”, której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Unia Europejska chroni wybrane produkty regionalne przyznając im specjalne oznaczenia. Do znakowanych w taki sposób produktów należą chociażby oleje Semco oraz andruty kaliskie. Cieszymy się, że produkty te towarzyszą nam podczas Weekendów Eko i możemy ich nie raz smakować – podkreśla Piotr Wieła, organizator imprezy z Folwarku Wąsowo.
W lutym na Weekend Eko powracają wspaniałe sery od Pani Futymy - nabiał ekologiczny z mleka krowiego z Farmy Pod Świerkami. Będą pyszne twarogi, jogurty, maślanki, śmietany, sery podpuszczkowe i gzik. Nie zabraknie także pasztetów wegetariańskich: z ciecierzycy, soczewicy, kalafiora i brokuła, a także z selera i buraka. Wszystkie w 100% ekologiczne i wegetariańskie, do kupienia w foremkach po ok. 300g na stoisku Zielonej Spiżarni.
Ponadto, na stoisku Joy Day będzie można zakupić czekolady bez cukru i mleka oraz inne słodkości z ksylitolem oraz pełną gamę produktów probiotycznych produkowanych wyłącznie na bazie ekologicznych warzyw. Na klientów Galerii Malta czekać będzie chleb na zakwasie od Pana Nowaka oraz najlepsze wędliny z Kruszewni i od Pana Słocińskiego. Nie zabraknie także Greckich Smaków z bezsiarkowymi winami oraz bezcukrową chałwą i najlepszymi pomidorami suszonymi. Ofertę uzupełnią pesto z Włoch w kilkunastu smakach na stoisku Cucina Deli.
Podczas Weekendu Eko, w dniach 22 i 23 lutego, odbędą się także specjalne warsztaty dla dzieci, podczas których zanurzymy się w świat tekturowych inspiracji oraz spróbujemy przywołać wiosnę. W sobotę maluchy będą przygotowywać ozdoby z masy solnej, natomiast w niedzielę będą odkrywać świat z tektury.
Tagi: