Włoska kuchnia to nie tylko makaron, pizza, mozzarella i szynka parmeńska – przekonają się o tym goście jarmarku, który stanie na rynku Manufaktury już w piątek (6.05). Lokalni producenci z kilku regionów Włoch, w tym z Toskanii, Sycylii, Sardynii, Lacjum, Apulii, przedstawią swoje flagowe produkty. Będą tak oryginalne produkty jak makaron migdałowy o smaku bananowym, karczochy z Apulii, anchois, czekolada cynamonowa, czy sól z czarnej trufli. Organizatorzy przekonują również, że warto spróbować innych, mniej oczywistych produktów z Italii: będą sery o smaku wina i piwa, metrowej długości giga-mortadela, wędliny: oryginalna szynka parmeńska, bresaola, speck i pancetta, a także makarony, m.in. z atramentem z kałamarnicy.
Smakosze kupią też produkty, bez których trudno wyobrazić sobie włoskie gotowanie: oliwę z oliwek, parmezan, oryginalną mozzarellę i ricottę. Na specjalne okazje warto zaopatrzyć się w pyszności z truflami – będzie ich ponad 80, w tym masło z letnich trufli, sosy, makarony, ocet balsamiczny, oliwa, mąka, a nawet miód z dodatkiem tych ekskluzywnych grzybów.
Dlaczego warto wybrać się na jarmark Fiere del Gusto&buon Gusto: - W Manufakturze będzie można się poczuć jak na włoskim mercato! Radosne pokrzykiwania, śmiechy, zagadywania, spontaniczne degustacje – Włosi słyną z wielkiej radości do życia i jestem pewna, że zarażą nią również gości Manufaktury – tłumaczy Anna Kłossowska, koordynatorka jarmarku.
Łasuchy z pewnością nie ominą stoisk ze słodkościami. Będą m.in. tradycyjne włoskie precelki taralli, włoski nugat torrone, a także czekolada z miasta Modica o nietypowych smakach, m.in. z bergamotką, chili, pistacjami, i imbirem.
Na włoskim jarmarku będzie można nie tylko kupować produkty, ale także zjeść gotowe dania, m.in. kanapki z mozzarella di bufala i toskańskimi wędlinami oraz makarony z sosami. Do picia – tradycyjne, mocne, włoskie espresso.