Już w najbliższy weekend 13-14 maja miłośników ulicznego jedzenia czeka nie lada gratka. Pod Galerią Kazimierz pojawi się 25 najlepszych food trucków z całej Polski. A to za sprawą Food Truck Festival.
Street Food Polska po raz kolejny odwiedzi Galerię Kazimierz, aby zaoferować najwyższej jakości dania z całego świata i zaprezentować królujące trendy. Burgery, langosze, tybetańskie pierożki i steki to tylko niektóre z dań, których będzie można spróbować już w najbliższy weekend. Tym razem w popularnym święcie ulicznego jedzenia weźmie udział aż 25 najlepszych mobilnych restauracji.
B.B.Kings – od dawna niewidziani w Krakowie powrócą, by zadymić teren i zaserwować klasyczne amerykańskie BBQ. Przygotuję burgery, kanapki, steki i żeberka – wszystko prosto z gorącego grilla.
Momo-Smak Kuchnia Azjatycka – gwiazdy polskiego street foodu, które po dłuższej przerwie wracają do Galerii Kazimierz. Tym razem z nowym projektem – w menu znalazły się klasyki ulicznej kuchni Hong Kongu i Azji kontynentalnej.
Akita Ramen – ulubieńcy Krakowa. Najlepszy ramen z food trucka i na pewno jeden z najlepszych w Polsce.
American Food Truck – czyli smak prawdziwych amerykańskich burgerów.
Frytki Świata – kanadyjskie poutine i angielskie fish&chips.
Rozbrykana Owca i Spółka – czyli coś dla miłośników pierwszorzędnej jagnięciny, ale też dla wegetarian. W ich menu figuruje pyszny, robiony na miejscu falafel.
Acai Bar – pierwszy food-truck serwujący zdrowe i orzeźwiająca smoothies z tropikalnych owoców oraz swój flagowy przysmak – acai bowl.
Traditional Hungarian – food truck prowadzony przez rodowitego Madziara, który przyszykuje prawdziwe węgierskie langosze.
YNO HOT DOG – pierwszy w Polsce Food Truck serwujący prawdziwe amerykańskie hot dogi według klasycznych receptur.
UNICO Food Truck – doskonale znany food truck serwujący pulled pork, pulled duck, pastrami i belgijskie frytki.
Zio Pizza – nowy krakowski truck, który serwuje pizzę z pieca opalanego drewnem przygotowaną przez rodowitego Włocha.
Walenty Kania "Kuchnia dla odważnych" – mistrz podrobów. Jego stanowisko kojarzy się z pracownią alchemiczną. Wiecznie coś pyrka, buzuje i dymi.
Burrito in love – polsko-francuskie małżeństwo, które serwuje burritos. Ale burritos kompletnie inne za sprawą niesamowitych zestawień smaków.
Andrus Food Truck – czyli legenda krakowskiego street foodu. Maczanka krakowska w różnych konfiguracjach, czyli polski pulled pork.
Espresso Bike – zadbają o kawy i herbaty prosto z rikszy. Bystro Food Truck – burgery prosto z Łodzi. Duże, soczyste i pyszne.
Lodzio Miodzio – manufaktura lodowa. Smaki inne niż wszystkie, jakość najwyższa, satysfakcja gwarantowana.
Real Greek – souvlaki, gyros w picie, szaszłyki... Wszystko jak w Grecji. nic dziwnego, bo w kuchni szaleje rodowity Grek. A wszystkie dodatki takie jak sery również pochodzą z tego słonecznego kraju.
Berliner House – currywurst, bockwurst, bratwurst... Smak Berlina po prostu.
Bubbleology Polska – tu ugasicie pragnienie oryginalnymi bubblea tea.
tuk tuk – tajski street food, prosto z ulic Bangkoku
Lampredotto – flaczki po neapolitańsku
Papuvege – najbardziej znana wegeekipa z Łodzi. Ich wegetariańskie i wegańskie burgery smakują każdemu, nawet najbardziej zapalonym mięsożercom.
Makaroniarze – fantastyczne makarony, które podbijają serca i żołądki. Boscaiola, Arrabbiata, Pesto Rosso, Arrabbiata + wołowina, Primavera, a może Rosa? Każdy znajdzie coś dla siebie.
Habibi Kebab – fenomenalny kebab z food trucka. U nich kebab przestaje być fast foodem i staje się świetnym street foodem.
Robimy Pierogi – niewielka manufaktura gastronomiczna serwująca wysokiej jakości pierogi, bez konserwantów i polepszaczy.
Pierwsza odsłona Street Food Polska Festival odbędzie się w sobotę 13 maja, w godzinach 10:00-21:00 oraz w niedzielę 14 maja, w godzinach 10:00-20:00. Wydarzenie ma charakter cykliczny i będzie odbywać się co miesiąc aż do końca września.