To będzie bardzo smakowita niedziela w Manufakturze. Już 3 czerwca za sprawą organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi jarmarku „Smaki Ziemi Łódzkiej” będzie można posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy oraz poznać tradycje i zwyczaje ludowe.
Regionalna uczta zacznie się o godzinie 10:00 i potrwa do 21:00. Na 26 stoiskach na rynku Manufaktury będzie można kupić produkty regionalne, wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje wyroby i rękodzieła będą promować także ludowi artyści.
W strefie gotowania pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotują swoje popisowe dania. Doświadczone gospodynie z całego regionu zdradzą przepisy na wiele tradycyjnych potraw i pochwalą się swoimi popisowymi daniami - pojawią się m.in. kaczka z żurawiną i jabłkami czy kluski ze szpinakiem i okrasą, podawane z młoda kapustą. Gotować będzie także marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień - co przygotuje dla łodzian? To będzie niespodzianka.
Wszystkie dania będą oparte o lokalne, sezonowe składniki - w myśl modnego ruchu slowfood, który zaleca spożywanie potraw przyrządzanych z produktów dostępnych w bezpośrednim sąsiedztwie, ekologicznych, pochodzących z małych gospodarstw.
Gościom jarmarku czas degustacji umilać będą zespoły ludowe regionu łódzkiego, rywalizujące o zwycięstwo w konkursie „Folk-nuta”. Imprezie towarzyszy także konkurs na najlepszą potrawę regionu łódzkiego o apetycznej nazwie „Smaczne Łódzkie”.
Zobacz więcej informacji o Manufakturze
Zobacz sklepy w Manufakturze
Tagi: