Meksykańskie smaki Tacamole, czekoladowe warsztaty Wedla, kulinarne podróże z Wikingiem to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają gości dużych i małych. A wszystko to w towarzystwie dobrego kina!
W sobotę, 17 maja zaprezentowane zostaną największe rarytasy światowego kina, nawiązujące do tematyki kulinarnej. Będą one stanowiły artystyczny pretekst do spotkania z Costa Coffee, Wedlem, wschodnimi smakami Tandir Kebab, meksykańskim Tacamole, amerykańskim Hudson Chicken i rybnym królestwem North Fish. Żądni nowinek będą mogli dowiedzieć się więcej o menu nowej restauracji Street, żądni nowych smaków – skosztować pierogów w trzech smakach z Bonapetito czy pysznych pierożków Dim Sum z Bali Cafe. Mali kucharze upieką pyszne bułeczki w Sphinksie, słodko na sercu zrobi im się po spotkaniu z maskotką Subwaya i na specjalnym stoisku Pijalni E. Wedel, gdzie będzie czekać na nich czekoladowa fontanna.
Wszystkie te atrakcje będą się odbywały w godzinach 12.00–22.00, a klienci przez całe popołudnie i wieczór będą mogli na zamontowanych ekranach zobaczyć takie filmy jak Charlie i fabryka czekolady, Smak curry, Życie od kuchni, czy Jiro śni o sushi. Filmową sobotę poprowadzi aktor, znany m.in. z serialu „Przepis na życie” – Rafał Zawierucha.
Niedziela, 18 maja to ciąg dalszy atrakcji, zwłaszcza dla najmłodszych miłośników kuchni. Podczas warsztatów dzieci poznają niezwykłe właściwości potraw, egzotyczne smaki, przepisy z bajek, a także będą miały okazję same coś ugotować! Na dodatek w czasie warsztatu „Kuchnia świata” spotkają się z szefami kuchni z Blue City. Dorośli też znajdą coś dla siebie: będą mogli się na przykład przekonać, jak przygotować potrawy według sekretnych receptur restauracji Blue City. Monika Mrozowska wspólnie z restauracją Wiking przygotuje oryginalny, zdrowy chłodnik, North Fish zaprezentuje nieznane rybne smaki, a Tandir Kebab zaprosi wszystkich do wypiekania prawdziwej… pizzy. Świeże produkty na warsztaty dostarczy supermarket „Piotr i Paweł”. Tym razem atrakcje będą się odbywały w godzinach 10.00–19.00, a między warsztatami na ekranach pojawią się Tom i Jerry!
Poniżej wykaz weekendowych atrakcji w poszczególnych punktach:
Sobota, 17 maja
- zdrowe dania Wikinga (dla prawdziwych wojowników!)
- na słodko i na słono, pikantnie i intrygująco z Tacamole
- pierogi w trzech smakach z Bonapetito
- pyszne pierożki Dim Sum z Bali Cafe
- kulinarne pokazy, rybne wariacje z North Fish
- amerykańskie smaki Hudson Chicken
- czekoladowa fontanna i słodkie atrakcje na stoisku Pijalni E.Wedel
- pokazy kulinarne i filmy wokół aromatycznych kaw Costa Coffee
- wschodnie smaki Tandir Kebab
- niespodzianki dla dzieci od Subwaya
- dziecięca strefa przygotowana przez Inca Play, Hudson Chicken, restaurację Wiking i McDonald’s
- degustacja i wypiekanie bułeczek w ogródku restauracji Sphinx
- konkursy z nagrodami!
Niedziela, 18 maja:
- pyszny chłodnik według receptury restauracji Wiking
- kulinarne eksperymenty, m.in., jak zrobić pizzę z Tandir Kebab
- podróże po kuchniach świata Little Chef i restauracjami z Blue City
- słodkie niespodzianki i czekoladowe dekoracje z Pijalnią E.Wedel
- dziecięcy kącik przygotowany przez Inca Play
- pokaz kulinarny dla dorosłych z North Fish
W sobotę i niedzielę od 14:00 do 16:00 fotograf Łasuch zaprasza do specjalnej fotobudki!