Zajęcia z kulania klusek, pokazy tworzenia biżuterii z węgla, kulinarne prezentacje oraz degustacje tradycyjnej i nowoczesnej kuchni śląskiej oraz występy kabaretowe Grzegorza Stasiaka i Jerzego Kiolbasy – to tylko niektóre z atrakcji, na jakie 15 i 16 marca podczas śląskiego weekendu zaprasza Europa Centralna.
–
Tym razem do Europy Centralnej zapraszamy na weekendowe spotkanie z różnymi obliczami i odcieniami śląskiej kultury – mówi Monika Magner, dyrektor Europy Centralnej. –
Na nasze dziedzictwo chcemy spojrzeć z różnorodnej strony, pokazując także to, co w naszym regionie ciekawe i unikatowe. Dla naszych gości przygotowaliśmy m.in. pokaz obróbki węgla, który później wykorzystywany jest w biżuterii.
W sobotę i niedzielę już od godz. 12.00 będzie można poznawać smakowite oblicza Śląska podczas pokazów kulinarnych. Podczas nich dzięki współpracy z lokalnymi restauratorami zobaczymy nie tylko, jak przygotować smakowite i sycące hekele, szpajzę, czy roladę wołową, ale także spróbujemy najlepszych śląskich wędlin i ryb wędzonych podczas degustacji. Dla miłośników regionalnej kuchni nie zabraknie także konkursu wiedzy o śląskich smakołykach. Dla najlepszych przygotowano nagrody niespodzianki. Także najmłodsi będą mogli spróbować swoich sił podczas specjalnych warsztatów z „kulania” klusek.
Nie zabraknie także niespodzianek dla miłośników śląskiej tradycji i kultury, także w nowoczesnym wydaniu, m.in. w postaci gadżetów z gwarowymi hasłami. 15 i 16 marca będzie można również odkryć piękno biżuterii przygotowywanej z węgla. Jedną z gwiazd śląskiego weekendu będzie Grzegorz Stasiak – gwiazda nauki jazdy z programu TVN i serialu „Święta Wojna. Wystąpi w sobotę 15 marca o godzinie 16.00. Z kolei Jerzego Kiolbasę, zwycięzcę 22. konkursu gwary „Po naszymu, czyli po śląsku”, gdzie w górniczym mundurze opowiadał o karczmie piwnej, goście zobaczą z autorskim programem w niedzielę 16 marca o godz. 16.00.
Tagi: