Dobra wiadomość dla wszystkich koneserów tradycyjnych potraw i zdrowych produktów - w Galerii Przymorze 8 marca rozpoczął się czterodniowy festiwal ekologicznych smaków. Impreza odbywająca się raz w miesiącu regularnie zamienia okolice Zielonej Ściany w przestrzeń pełną kuszących aromatów.
Zielone Jarmarki zostały stworzone z myślą o wszystkich, którzy poszukują naturalnych produktów oraz potraw przygotowanych tradycyjnymi metodami, bez „chemii”, sztucznych dodatków, konserwantów czy polepszaczy smaku. Raz w miesiącu, przez 4 dni – od środy do soboty, wystawcy z różnych regionów oferują odwiedzającym swoje pyszne i zdrowe specjały.
Tym razem wśród produktów skosztować i zakupić będziemy mogli:
- klasztorne smaki, czyli m.in. kiszone warzywa, suszone wędliny, - wędliny staropolskie, w tym pachnące kiełbasy, szynki czy schaby, - chleby wypiekane bez drożdży, na naturalnym zakwasie, - sery górskie - oscypki i sery wykonywane z mleka mieszanego (na miejscu jest grill, więc można zamówić wersję na ciepło z żurawiną), - miody w różnych rodzajach, które nie były poddawane obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują swoją aktywność biologiczną, oraz pyłek kwiatowy czy propolis, - przyprawy i zioła z całego świata, mieszanki do marynat,
- wyroby z gęsi,
- a także przepiękne rękodzieło ze stali chirurgicznej.
Tym razem stoiska są zlokalizowane w nieco innej lokalizacji niż zazwyczaj. Wystawcy prezentują swoje produkty w pobliżu wejścia głównego, od strony parkingu naziemnego.
Zmiana ta spowodowana jest trwającą Wielką Urodzinową Loterią z okazji 8 urodzin centrum. W okolicy Zielonej Ściany ustawione zostało Drzewko Szczęścia owocujące atrakcyjnymi nagrodami, których przewidzieliśmy aż 378!
– mówi Agnieszka Wojtaszczyk, dyrektor Galerii Przymorze.
Jarmarki potrwają do soboty 11.03.2017. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.