2 i 3 grudnia CH Osowa zaprasza na jarmark produktów regionalnych – Żuławskie Smaki. Będzie to świetnia okazja do tego, by zakupić zdrowe, regionalne produkty, których nie znajdziemy na co dzień w sklepach. Na stoiskach wystawców pojawią się domowe pierogi z Żuław; niestandardowe kiszonki, takie jak kiszony kalafior, kalarepa czy kapusta kiszona po koreańsku z dodatkiem dyni i gruszki; domowe przetwory z żuławskich malin, w tym przetwory bez pestek i prozdrowotne syropy; ogórki w kilku odsłonach; wędliny z przyprawami bez konserwantów; sery długodojrzewające, w tym Szeneker – ser szwajcarski o lekko orzechowym smaku; a także miody i wyroby pasieczne.
W niedzielę, 3 grudnia w ramach naszego jarmarku odbędą się warsztaty z kiszenia kapusty. To jedyna taka okazja, by dowiedzieć się, jak odpowiednio poszatkować, doprawić i właściwie ubić warzywo za pomocą tłuczka. Prowadzący opowiedzą o historii i tradycji kiszenia oraz wskażą na prozdrowotne korzyści płynące ze spożywania kiszonek. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej i jakie są różnice pomiędzy tymi produktami.
Na warsztaty zapraszamy dzieci wraz z rodzicami, którzy także chcieliby się dowiedzieć, jak powstaje kiszona kapusta.
Bezpłatne warsztaty potrwają od godziny 14:00 do godziny 16:00, a jarmark produktów regionalnych odbywać się będzie przez cały weekend w godzinach otwarcia Centrum.
Lista wystawców jarmarku Żuławskie Smaku na 2 i 3 grudnia: